Govori Predsednika Skupstine

Reč izabranog predsednika Skupštine, Kadri Veseli


Poštovani poslanici,

Poštovana Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, gospođa Tracy Ann Jacobson,

Poštovane ekselencije, ambasadori partnerskih zemalja Kosova,

Poštovani rukovodioci misija KFOR-a, OUN-a, OSCE-a,

Poštovana potpredsednica Evropskog parlamenta, gospođa Lunaček,

Dragi građani Republike,

 

Dozvolite mi da počinjem moj govor kao Predsednik Skupštine Republike Kosova izražavajući najdublje poštovanje za sve što smo zajednički postigli od trenutka naše slobode. Ovde smo svi mi, ispred naših građana, zahvaljujući prvo našim svetim porodicima, na čijim je plećima uzdignuta naša sloboda: porodice palih boraca, kao temelji slobode i nezavisnosti Republike Kosova.

Za sve nas ovde i građane Republike Kosova: Adem Jashari je inspiracija i sublimni sinonim najdragocenih slobodarskih vrednosti.

Oslobodilačka vojska Kosova bilo je poslednje, ali najteže i najznačajnije poglavlje naše vekovne bitke za slobodu.

Koristim priliku da spominjem i miroljubivi otpor i delo pokojnog Predsednika Rugova, koji je uspeo da mobiliše sve slojeve kosovskog društva u zahtevu za slobodu i nezavisnost.Poštovani poslanici,

Građani Republike Kosova,

Dame i gospodo,

Ova Skupština će biti mesto inkluzivnih debata i kompromisa, a ne isključivih metoda i jezika. Ja ću, od danas, kao vaš izabrani predsednik, s odanošću poštovati vašu reč poštovani poslanici opozicije i pozicije. Angažovaću se da naše debate pozicija-opozicija budu iznad dnevnih politika, iznad ličnih nesuglasica, ali u angažovanju interesa zemlje.

U ovom trenutku, veoma važno je potencirati da je ovo Skupština svih zajednica Republike Kosova. Meni je izuzetna čast ali i velika odgovornost da budem Predsednik Skupštine, gde će po prvi put biti predstavljeni svi građani, svih delova i svih zajednica Kosova. Čestitamo svima.

Biće ova Skupština jednog novog početka, jedna nova faza i nova misija, ali imamo i neizbrisivi kontinuitet.

Kontinuitet stoji u našim vrednostima koje smo prihvatili, kada smo činili otpor i borili se za slobodu i za izgradnju nezavisnog Kosova, kao deo evro-atlantskih vrednosti.

Vrednosti koje su cementirane u Ustavu Republike gde rod, rasa, jezik, vera, etnička pripadnost i seksualna orijentacija nisu osnov diskriminacije. Zapadne civilizacijske vrednosti koje se stalno čuvaju i promovišu od naših strateških partnera, EU i iznad svega, SAD.

Ove vrednosti baziraju se na državu pravde, parlamentarne demokratije, sekularnog i otvorenog društva i kao Skupština ćemo raditi kako bi postigli nove uspehe u podizanju ovih vrednosti.

Poštovani poslanici,

Dozvolite mi da u kratkim crtama predstavljam naše parlamentarne ciljeve. Posvećeno ćemo raditi i usvojiti:

Zakone koji stvaraju klimu za razvoj naše zemlje, zakone koji ubrzavaju naš put ka evro-atlantskim integracijama i izgradnji pravne države,

Zakone i odluke koje će donositi nova radna mesta i razvojnu ekonomiju, koja obećava mogućnosti i nade za svakog građanina koji želi posao i želi šansu za bolji život.


Biće ovo Parlament koji će ratifikovati konvencije kako bi smo bili članovi Saveta Evrope kao i u Partnerstvu za mir sa NATO-m. Dakle, ovo će biti i Skupština koja će osnivati Oružane snage Kosova.

Osnaživanje našeg međunarodnog partnerstva i ispunjavanje naših obaveza, kao istorijski Sporazum iz Brisela, borba protiv ekstremizma, kao i druge obaveze, kao vrednosti našeg međunarodnog partnerstva.

Mi treba da se snažno angažujemo da Kosovo nastavlja njegovu tradiciju kao tolerantna zemlja i globalan primer zajedničkog verskog i etničkog života. Ovo je bogatstvo Kosova koje bez partijskih razlika treba poštovati, gajiti i čuvati kao nacionalnu vrednost.