Vesti

Sa sednice Komisije za spoljne poslove

Utorak, 30.01.2018
Učlanjivanje Kosova u Savet Evrope (SE) odnosno ishod apliciranja učlanjivanja u ovu instituciju, bilo je pitanje o kojem je izveštavao danas pred Komisijom za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije, zamenik premijera Vlade Republike Kosova Enver Hoxhaj.

Predsednica Komisije Vjosa Osmani je ocenila da uska saradnja između institucija zemlje i zajedničko delovanje bazirano na jedinstvenom planu će se okončati uspešno u oblasti međunarodne diplomatije.

Učlanjivanje Kosova u međunarodne organizacije predstavlja jedno od velikih dostignuća naše zemlje, istakao je zamenik premijera Hoxhaj. Informisao je da je do sada Kosovo učlanjeno u 66 međunarodne organizacije, uključujući i učlanjivanje u Banku za ekonomski razvoj i ostale institucije, na osnovu kojih je ojačana naša državna subjektivnost.

Što se tiče učlanjivanja u SE ocenio je da je neophodno da se poveća nivo saradnje između Skupštine , predsednika i Vlade Kosova. Predstavnici ovih institucija trebaju da formiraju radnu grupu i da izrade jedinstvenu strategiju lobiranja.

Nakon toga informisao je da proces učlanjivanja u SE na osnovu dosadašnjih praksi traje otprilike dve godine od dana apliciranja. Istakao je da u toku ove godine aplicirano za učlanjivanje, dok potpuno učlanjivanje naše zemlje se očekuje u 2020 godini , onda kada će SE predsedavati Nemačka.

Zamenik premijera Hoxhaj je odgovarao i na pitanja poslanika , dok je odvijen zajednički razgovor o pronalaženju načina za bolje institucionalno među delovanje.

Nga mbledhja e Komisionit për Punë të Jashtme