Vesti

Predsednika Skupštine Kosova Veseli primio je premijer Hrvatske , Plenković – i razgovarali su o ekonomskoj saradnji

Sreda, 07.02.2018
Predsednik Skupštine Republike Kosova, Kadri Veseli, u okviru svoje službene posete u Hrvatskoj, primljen je danas od premijera Hrvatske , Andrej Plenković.

Čelnik Skupštine i premijer Plenković diskutovali su o izuzetnim dobrim odnosima koje su države međusobno izgradile i duboko prijateljstvo naroda Kosova i naroda Hrvatske.

Veseli je zahvalio Hrvatskom premijeru na ulozi Hrvatske za bezbednost Kosova, doprinoseći sa vojnim prisustvom u KFOR-u, kao i saradnji i podršci koju pruža BSK.

Veseli smatra neophodnim nastavak podrške Hrvatske države za jačanje državnosti Kosova, kao faktor mira, saradnje i integracije u EU i NATO.

Predsednik Skupštine je naglasio značaj potpisivanja dokumenta o strateškom partnerstvu sa Hrvatskom, dok je pozvao hrvatske investitore za veče prisustvo na Kosovskom tržištu.

"Zakoni Kosova su povoljni i sad već postoji i okvir sporazuma koji olakšava ove investicije. Imamo mnoge mogućnosti među državne saradnje u oblasti ekonomije. Sa premijerom smo razgovarali i o produbljivanju ekonomske saradnje, konkretno ponovno otvaranje Privredne kancelarije Hrvatske na Kosovu i mogućnosti uspostavljanja vazdušne linije Zagreb - Priština, rekao je Veseli.

U okviru produbljivanja saradnje u oblasti obrazovanja, čelnik Skupštine Kosova naglasio je ideju za otvaranje Katedre za hrvatski jezik u Prištini i katedre albanskog jezika u Zagrebu, dok u oblasti zdravstva smatra cenjenim Hrvatsko iskustvo u menadžiranju bolnica i zdravstvenog osiguranja.

Na sastanku sa čelnikom hrvatske Vlade, diskutovalo se i o položaju

Albanaca u Hrvatskoj, ali i Hrvata na Kosovu. Veseli je potvrdio njegovo angažovanje za poboljšanje životnog standarda Hrvata u njihovim mestima na Kosovu.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je izrazio zadovoljstvo na uspesima Kosova u mnogim oblastima, dok je potvrdio posvećenost službenog Zagreba za pružanje pomoći Kosovu na putu razvoja i evro-atlantske integracije.

Link pokrivalica: https://we.tl/042No8Yxph

 

Kryeparlamentari Veseli pritet nga Kryeministri i Kroacisë, Plenkoviq – flasin për bashkëpunim ekonomik (VIDEO+FOTO)Kryeparlamentari Veseli pritet nga Kryeministri i Kroacisë, Plenkoviq – flasin për bashkëpunim ekonomik (VIDEO+FOTO)