Vesti

Sa sednice Komisije za poljoprivredu...

Petak, 09.02.2018
Komisija za poljoprivredu, šumarstvo, seoski razvoj, sredinu i prostorno planiranje, održala je danas redovnu sednicu, kojoj je predsedavao Daut Haradinaj, predsednik.

Na ovoj sednici prisustvovao je predsedavajući Agencije za menadžiranje memorijalnih kompleksa Kosova (AMMKK), Idriz Blakaj, kako bi izveštavao u vezi Memorijalnog kompleksa "Adem Jashari" u Prekaze.

Predsedavajući AMMKK Blakaj, naglasio je hitnu potrebu za izradu Nacrta zakona o memorijalnom kompleksu "Adem Jashari" u Prekazu. On je naglasio da je aktuelna situacija Kule Jašaraja u Prekazu alarmantna. Prema g. Blakaj, za konzerviranje kula i njihovo očuvanje od rušenja, potrebno je šest miliona evra. Blakaj za situaciju kompleksa kula u Prekazu okrivio je sve institucije. Takođe, on je izrazio uznemirenje zbog nedovoljnog broja radnika pri ovoj instituciji, koji, prema njemu, ne mogu da odvijaju nadgledanje svih memorijala u Republici Kosovo.

Poslanici su izrazili uznemirenje i pokrenuli mnoga pitanja u vezi ovog Kompleksa. Komisija je ocenila isti kao najveće istorijsko i filozofsko nasleđe Kosova od zadnjeg rata. Komisija se saglasila da angažuje komisiju za reviziju projekta za Memorijalni kompleks "Adem Jashari" od 2015. sve do sada.

Na ovoj sednici govorio je i Isuf Thaqi, iz civilnog društva, pokretač peticije sa građanima, za spašavanje od rušenja kula Jašaraja u Prekazu. On je tokom svog govora naglasio potrebu čuvanja kula u Prekazu, 24 časa, postavljanje kamera za posmatranje, kao i saniranje nekoliko pukotina.

Na kraju sednice, Komisija je prosledila Skupštini inicijativu za izradu Nacrta zakona o Memorijalnom kompleksu "Adem Jashari" u Prekazu, kako bi nastavili sa njegovim konačnim usvajanjem.