Vesti

Kosovo i Crna Gora treba da pomažu jedna - drugoj za evroatlantske integracije

Četvrtak, 15.02.2018
Predsednik Skupštine, Kadri Veseli, dočekao je danas na sastanku premijera Crne Gore, Duško Marković, sa kojim je razgovarao o saradnji između dve zemlje.

Predsednik Veseli i premijer Marković su istakli da Kosovo i Crna Gora su prijateljske zemlje, koje su pomogli i pomažu jedna - drugoj u evro -atlantskim integracijama. U ovom smislu obojica su izrali spremnost za rešavanje bilo kakvih problema putem dijaloga između strana, uključujući i demarkaciju.

Čelnik Skupštine Veseli je naglasio potrebu da se ovaj sporazum bude ratifikovan u Skupštini i da obe zemlje, Kosovo i Crna Gora, pored evro-atlantskim integracijama, da blisko sarađuju u jačanju ekonomskih odnosa.

Predsednik Skupštine Kosova je rekao da je albanska zajednica u Crnoj Gori i crnogorska na Kosovu, služe kao snažan most za dalje promovisanje ovih odnosa. Čelnik Skupštine Veseli smatra pozitivnim i važne odluke crnogorske države za osnivanje Opštine sa albanskom večinom Tuzi i usvajanje odluke koja predviđa zvaničnu upotrebu albanskog jezika u opštinama u kojima Albanci čine oko pet odsto stanovništva.

Veseli je takođe naglasio značaj bržeg ostvarivanja puta Dečani-Pljevlja, koji, kako je rekao, značajno će olakšati kretanje građana na obe strane granice, ali to bi imalo pozitivne efekte na trgovinske razmene između dve države.
Čelnik Skupštine je naglasio posvećenost kosovskih institucija da bi dali crnogorskoj zajednici na Kosovu neophodni ustavni prostora, otvarajući put za veću integraciju u njenim institucijama.

Premijer Crne Gore je ocenio odnose između dve zemlje kao veoma prijateljske, izražavajući opredjeljenje Crne Gore da pomogne Kosovu na putu evro-atlantskih integracija.

 

Kosova dhe Mali i Zi do të ndihmojnë njëra – tjetrën në integrimet euroatlantike Kosova dhe Mali i Zi do të ndihmojnë njëra – tjetrën në integrimet euroatlantike Kosova dhe Mali i Zi do të ndihmojnë njëra – tjetrën në integrimet euroatlantike