Vesti

Veseli: Kosovo, posvećeno u ispunjavanju vizije za učlanjivanje u EU

Sreda, 21.02.2018
Danas u Skupštini Kosova održana je ceremonija službenog završetka projekta bratimljenja „Dalja podrška za Skupštine Kosova", koji je financirala EU, menadžirala Kancelarija EU na Kosovu, dok je implementirala Nacionalna Skupština Mađarske.

Ceremoniju je predvodio generalni sekretar Skupštine Ismet Krasniqi, koji je u svom govoru elaborirao projekat i naglasio pozitivne efekte u podizanju kapaciteta Skupštine.

"Ovaj projekat bratimljenja imao je stratešku misiju da pomogne za izgradnju funkcionalnog Parlamenta na Kosovu, kao i formiranje struktura i neophodnih procedura za uspešan proces integracije u EU, sa posebnom pažnjom na sporazum o Stabilizaciji - pridruživanju, naglasio je Krasniqi.

Predsednik Skupštine Kadri Veseli, današnji dan smatra posebnim za Skupštinu Kosovo, budući da nakon dvogodišnjeg intenzivnog rada, završava se uspešno ovaj projekat, putem kojeg Skupština Kosova je učinila značajan korak u oblasti institucionalnih i zakonskih reforma, u funkciji procesa Evropske integracije naše zemlje.

"Zahvaljujemo Ev ropskoj uniji na podršci ovog projekta i Mađarskom parlamentu na njegovom sprovođenju. Sve oblasti, u kojim je sprovođen ovaj projekat, su od odlučujućeg značaja za avanziranje ovog procesa" naglasio je predsednik Skupštine Veseli.

Čelnik Skupštine rekao je da Republika Kosovo ostaje u celini posvećena u ispunjavanju vizije njegovih građana kako bi postala deo Evropske unije. Veseli je najavio da će Skupština Kosova ubrzo završiti pitanje demarkacije sa Crnom Gorom, dok je dodao da očekuje da će se i Evropska unija pridržavati svojih obećanja za liberalizaciju viza za građane Kosova .

"Građani Kosova nisu ni manje ni više Evropljani u poređenju sa drugim zemljama regiona, koji sada uživaju pravo slobode kretanja u Šengen zoni" naglasio je Veseli.

Potpredsednik Skupštine Nacionalne Skupštine Mađarske Istvan Jakab, naglasio je da je za Mađarsku zadovoljstvo da pomaže Kosovu na putu ka Evropskoj uniji..

"Ja mislim da kao i dva druga ranija projekta, postignuti su pozitivni rezultati. Imali smo sa vama dobru saradnju, jer smo pratili liniju dužnosti. Naš cilj je bio da dizajniramo jedan izbor koji odgovara potrebama Kosova i to najbolje dokazuje plan delovanja ", naglasio je Jakab.

On je dodao da Kosovo treba da dokaže da je zemlja u koju možeš imati poverenja.

"Pitanja koja su ostala otvorena treba da se reše i to je jedini način kako vi možete da se integrišete u Evropu", naglasio je potpredsednik Skupštine Mađarske.

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Nataliya Apostolova, rekla je da strategija Evropske unije, objavljena februara meseca, naglašava prioritete, put koji treba da prođu zemlje koje teže integraciju i neophodne reforme. U tom aspektu, ona je rekla da glavni teret pripada Skupštini, koja treba da izgradi konsenzus između političkih partija.

"Mi ćemo nastaviti da podržavati Skupštinu Kosova i pratimo primenu preporuka", naglasila je Apostolova.

Takođe, prigodnim govorom obratio se prisutnim i Zoltan Horvath, predsedavajući ekipe za tehničku pomoć Nacionalne Skupštine Mađarske.

Pre ove ceremonije, potpredsednika Skupštine Mađarske Istvan Jakab, primio je predsednik Skupštine Republike Kosovo Kadri Veseli.

 

Veseli: Kosova, e përkushtuar në përmbushjen e vizionit për të qenë pjesë e BE-sëVeseli: Kosova, e përkushtuar në përmbushjen e vizionit për të qenë pjesë e BE-sëVeseli: Kosova, e përkushtuar në përmbushjen e vizionit për të qenë pjesë e BE-sëVeseli: Kosova, e përkushtuar në përmbushjen e vizionit për të qenë pjesë e BE-sëVeseli: Kosova, e përkushtuar në përmbushjen e vizionit për të qenë pjesë e BE-sëVeseli: Kosova, e përkushtuar në përmbushjen e vizionit për të qenë pjesë e BE-sëVeseli: Kosova, e përkushtuar në përmbushjen e vizionit për të qenë pjesë e BE-së