Vesti

Sa sednice Komisije za spoljne poslove

Utorak, 27.02.2018
Proces aplikacije Kosova za učlanjivanje u Interpol je pitanje o kojem je izveštavao danas pred Komisijom za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije, ministar Ministarstva za spoljne poslove Flamur Sefaj.

Na ovom sastanku, kojem je predsedavala Vjosa Osmani, predsednica Komisije, istaknuta je potreba uspešnog prevazilaženja svih izazova koji ometaju učlanjivanje naše zemlje u ovu organizaciju , potrebna je uska saradnja između domaćih odgovarajućih institucija u zemlji.

Govoreći o izazovima učlanjivanja Kosova u Interpol, ministar Sefaj je istakao da angažovanje Srbije , kao i Rusije, protiv učlanjivanja Kosova u ovu organizaciju je jedno od glavnih razloga zbog kojeg još nismo deo Interpola.

Ali nakon našeg angažovanja istakao je ministar Sefaj mi verujemo da u novembru ove godine, Kosovo će biti član sa jednakim pravima u ovoj organizaciji. Da bi postigli to, ministar je ocenio da se ovo pitanje tretira kao partijski ili politički angažman određenog subjekta, već kao nacionalno pitanje koje zahteva angažovanje svih.

Da bi postigli to ministar je ocenio da ovo pitanje ne treba tretirati kao partijsko pitanje već kao nacionalno pitanje koje zahteva angažovanje svih.

Na sastanku je govorio i major Policije Kosova, Veton Elshani, koji je naglasio da su njihovim angažovanjem postigli da sa liste Interpola udalje, sve one koji uticajem srpske države, navodno figurirali kao inkriminisani u krivična dela u toku rata, kao i zbog ostalih pitanja sa poetičkim motivom.

Članovi Komisije su istakli da su spremni da u vezi s tim daju svoj doprinos u svim mogućim formama u okviru delokruga Komisije.

Nga mbledhja e Komisionit për Punë të Jashtme