Skupština Republike Kosova

Kadri Veseli: Pobedu u borbi protiv korupcije ćemo postići jačanjem učešća građana

24.09.2019

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Kadri Veseli, na Međunarodnom danu demokratije, izjavio je da se oseća ponosnim što je institucija Skupštine najtransparentnija institucija u Republici Kosovo.

„Mi se ponosimo što smo izgradili funkcionalnu demokraciju, slobodnim i časnim izborima, sa nespornim izbornim procesima visokih standarda koji se certifikuju od najprestižnijih međunarodnih nadzornih institucija. Mi se ponosimo i slobodom izražavanja i medija, što daje dinamizam i bogatstvu procvetavanju naše demokratije", istakao je Veseli u svojom govoru na početku Međunarodnog dana demokratije.

Govoreći o putu koje je Kosovo učinilo kako bi postiglo tu gde jeste, Veseli nije zaboravio da pomene sve one koji su se žrtvovali, a rekao je da još ima dosta toga da se učini.

„Republika Kosovo, zahvaljujući pomoći i bliskom partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom Unijom, učinilo je mnogo u izgradnji demokratskih institucija u zemlji. Ali, dosta toga preostaje da se učini, i jedna od najvećih pretnji koja preti našoj demokratiji i svim postignućima naše zemlje koje je učinila tokom poslednjih 11. godina života, je korupcija", rekao je Veseli.

Veseli je istakao da politička klasa treba da učini sve što je u njihovim rukama kako bi se suočili sa ovom pojavom ali ne retorikama već planovima i konkretnim inicijativama.

Povodom toga, govorio je i o njegovom konkretnom planu kako bi iskorenili ovu pojavu.

„Zbog toga sam predložio sveobuhvatan plan kako bi iskorenili korupciju i nepotizam i osnovni deo je, bez sumnje, ojačavanje učešća građana u borbi ove pojave. Zajedno sa nama ćemo dobiti ovu bitku, zajedno sa nama ćemo stvoriti najbolju privredu, naš najjači suverenitet i našu vezu ćemo učiniti još bližom sa SAD i EU", rekao je Šef Parlamenta, Veseli.

Predsednik Veseli je govorio i o parlamentarnim izborima koji će se održati 6. oktobra. On je pozvao sve političke partije da naprave što mirniju i dostojanstveniju kampanju kako bi smo imali što pravilniji proces glasanja.