Skupština Republike Kosova

Govor predsednice skupštine, dr. Vjosa Osmani, na sednici predloga nepoverenja Vlade Republike Kosovo

25.03.2020

Dragi građani Republike Kosovo!

Večeras se obraćam samo vama, jer kao poslanici dosta smo se obratili jedno drugome, a večeras nažalost i sa rečima koje vređaju naše odnose, ali pre svega, koje vređaju i građane Republike Kosovo.

 

Ovo je govor koji ne bih htela održati!

 

Kao predsednica skupštine Kosovo, imam institucionalnu odgovornost da vam se obratim sa ove govornice i sa ove skupštine, jer moja partija koja je podržana od strane PAN-a, danas je donela na glasanje predlog za nepoverenje prema vašoj vladi, Vlade sa najvećim poverenjem građana u zadnjih 15 godina. Ovaj predlog je iniciran protiv vlade promene, u jednoj zemlji gde političari, navodno, ne žele promene. Ovaj predlog je dostavljen u vreme kada svet pati i Evropa je pokrenula moto solidarnosti između ljudi. Danas mi rizikujemo da izgubimo i tu malu trunku solidarnosti u kojoj smo uživali pre pandemije. Ovo je bez presedana. 

 

Ovo je govor koji ne bih htela da održim, jer u trenutku dok ja govorim, Kosovo i celo čovečanstvo se suočava sa jednom od najvećih izazova istorije čovečanstva, sa virusom “Covid 19”. U ovom jako žalosnom trenutku za čovečanstvo, a što čini još žalosnim  naša politička nestrpljivost, sa pokretom nepoverenja nad Vladom, san nadvladanja nad drugom pretvara se u bitku za vlast  drugih, i tada kada ta vlast zahteva sluge kao što su naši zdravstveni radnici, koji se bore za svaki život, za svakog čoveka, za svaku reč.   

 

Dragi građani moje zemlje!

U trenutku kada naš ego nam zahteva da zasitimo naše političke apetite, naši doktori teže da spase svaki život, svakog čoveka pogođenog ovom pandemijom. Ali, šta smo mi odlučili? Odlučili smo da ih ostavimo bez nade u njihovim životnim bitkama, uz oduzimanje njihove Vlade kada najviše imaju potrebu za njom, uz demotivisanje policajaca i desetine hiljada drugih službenika naših građana, s time što ih kaznimo sa velikom lakoćom. Mi bi smo trebali danas da diskutujemo o neophodnoj hrani, o snabdevanju sa lekovima, o dodatnim zaštitnim merama za socijalne slučajeve  i najugroženije grupe od korona-virusa, penzionere. Tokom ovog vremena, trebali bi smo diskutovati o brizi poslovanja, koji bankrotiraju od nedostatka vršenja njihove delatnosti, i da diskutujemo o merama vlade za radnike ovih poslovanja koji ne mogu ići na posao.   Proglašavanje pandemije i obavezno ograničenje privrednih aktivnosti koje otežavaju dosta ekonomsko i socijalno stanje naših građana. Kao da nije bila dovoljna svetska pandemija, danas se rizikuje da se na Kosovo proširi jedna druga pandemija – ona dehumanizacije duše i podele. Zato, poštovani građani, vi ćete pamtiti ovo što će se danas desiti, kao što ćete pamtiti strah od virusa koji ugrožava naš život. 

 

Dragi građani!

Sporazum o zajedničkom vođenju vlade, je ugovor, to je poverenje, koje se treba poštovati od svih. Zato, nesmotrene političke akcije koje danas deluju na štetne odluke za zemlju, u ovo vreme kada se građani suočavaju sa opasnošću za život ili smrću,  ja ih nikada neću prihvatiti niti ću ih obrazložiti. Ove akcije će oskvrnuti građansku volju za promenom, ubiće nadu kada su oni najviše imali potrebu za njom, ugasiće osmeh koji su podarili tako slatko na svakom okupljanju i sastanku koje smo imali sa građanima širom Kosova, veru i nadu za verovanjem, koje ste nam vi dragi građani pružili.

 

Međutim, poštovani građani, pad vlade ne označava i pad vašeg otpora zlu; Na kraju krajeva, niti jedan pad je trajan niti jedna bitna nije nemoguća; mi smo pali i dosta puta smo i ustali, jer smo se jako oslonili na jedne druge. Kao predsednica skupštine težila sam da zaštitim svako političko načelo i svaku datu reč pred građanima moje zemlje, i svako političko načelo nad kojima je funkcionisala moja partija i na koje smo mi izgradili ugovor sa građanima na izborima 6. oktobra.

 

Kao i vi, poštovani građani, i ja sam verovala i verujem u vrednostima koje ste nam vi dali sa toliko velikom verom na stotinama okupljanja LDK-a širom Kosova, i u nadi kojoj smo videli nakon 6. oktobra, nakon stvaranja ove vlade. Zato, kada čujem nekoliko njih da ja ne izražavam stavove LDK-a, ja ne samo da se podsećam lica svakoga na ta okupljanja, već se prisećam svake izjave predsednika moje partije koje ja i danas poštujem.  Ali, želim citirati šta nam je rečeno u jednoj od ovih izjava predsednika moje partije vezano za druge partije: „ Ne, ne! Oni koji su kultivisali korupciju i nepotizam ne mogu se boriti protiv jedne niti druge. Samo je mogu reorganizovati za svoje potrebe.  Oni koji sklapaju sumnjive i štetne ugovore sa Telekomom, oni od afere sa pasošima, oni krađe komore dokaza, one koji su natrpali javne kompanije svojim partijskim ljudima, one koji su fabrikovali i falsifikovali lažne potvrde za ratne veterane, oni koji su uništili javni novac, oni… trebaju ići na pranje, da se dobro očiste, iznutra i vani. Ne da vladaju Kosovom.“.  govorio je o PAN-u, ako neko ima neke sumnje. Oni, dragi građani, su isti koji su opisani u ovoj javnoj izjavi predsednika moje partije. Oni se nisu promenili, zato, niti ja nemam zašto menjati moj stav za iste.

 

Ja verujem da vlada LDK-VV bila je uspešna da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, i to je čak i dokazala tokom ovih nekoliko dana svoje vlasti. Zato, ne mogu se složiti sa predlogom nepoverenja, šta više u jedno tako teško vreme za građane, jer smatram da, ako se glasa predlog nepoverenja, mi napuštamo volju građana za promenu vladanja koje su oni zahtevali. 

 

Poštovani građani, znam da se danas osećate umorenim i uvređenim i budite sigurni tako se isto i ja osećam. Jer vaš glas, danas se nije slušao. A ja želim da svaki glas građana koji čeka da vidi kako ćemo svaki od nas odlučiti, i koja će biti sudbina pod kojom ćemo se probuditi sutra, bude saslušan. Zato ću govoriti, s glasom kojeg ste mi vi osnažili. Imajući težak teret vođenja ove sednice, danas sa ove govornice a sutra sa nekog ma koliko malog prozora, i budite sigurni da ću naći taj prozor, tražiću da se vrati svetlo velikom prozoru Kosova. Neko može govoriti sa zakonskog pogleda, u ime LDK-a, ali ja imam potpuno moralno pravo da govorim u ime biračkog tela LDK-a. U zadnjim izborima 6. oktobra, bila sam kandidat za premijera zemlje. Ja znam koji je ugovor koji smo mi sklopili sa građanima i to je bio: NE koalicija sa partijama PAN-a, DA borbi protiv kriminala i korupcije, i zato su mi građani svedoci, ja sam protiv svakog sporazuma sa partijama PAN-a, i neću povrediti poverenje biračkog tela LD-a, nipošto. U svakom naselju, selu i gradu, u sportskim salama i amfiteatrima, tražila sam poverenje građana sa sloganom „VERUJ“ jer sam sama bila potpuno ubeđena, da ćemo se angažovati za promenu vlasti i da partije PAN-a koje su utrošile i državne rezerve, i koje su nas dovele na kritičnoj tački  uz ugrožavanje mogućnosti prikladnog upravljanja zdravstvene hitnosti, ćemo ih definitivno poslati u opoziciji. Naravno da ja nisam prešla u drugoj partiji, jer nisam promenila niti jedan stav, niti jedan. Svaki stav sam branila i pre 6. oktobra, nakon 6. oktobra, i danas.  Svaki stav sam branika i branim danas, nezavisno cene koje sa treba platiti. Ja sam snažno stojala iza načela i platforme, koje sam otkrila pred građanima, u strateškim načelima partije koju zastupam.

 

Dragi građani, 

U politici kao i u životu, ponekad te košta skupo biti principijelan. Ja sam to probala na mojoj koži u nekoliko navrata. Međutim, principijelnost pokazuje pravi put, i kada je taj put pun trnja. A ja se ne ustručavam da se suočim ovim preprekama kako bi se svetlo videlo, i ako se ovo ne može razumeti od nekoliko kratkovidnih ljudi koji me optužuju da ja izdajem LDK-a i koji zahtevaju da napustim LDK-a.    Pokazuju mi vrata. Ali to su vrata i put koje sam ja pratila ovih 20 godina od kada sam u LDK-a, to je taj put koji je postavljen poverenjem građana i ja nemam nameru da napustim taj put ikada. Zato, ja sam bila optužena za izdaju, ali ako zaštita svake tačke programa LDK-a, koje smo predstavili kao ugovor sa građaninom, me čini izdajicom, ako održavanje svake reči, ali svake reči, koju sam ja dala mojim biračima, dok nekoliko od kolega moje partije su se plašili i merili pred istima, ako me to čini izdajicom, onda s najvećim ponosom ću nositi ovaj „pečat izdaje“.  Ali, ja neću da se bavim sa duhom koji se širi. Verujte da je ovo duh koji se gasi. I neću se baviti niti sa ljudima koji su na izborima 6. oktobra dobili nula poverenja od građana. Ja ću delovati, kao što je pre neko vreme rekla gospođa Doris Pak za dr. Rugovu. Ona je rekla da u ovim okolnostima, predsednik Rugova bi drugačije delovao. On je delovao drugačije, delovao je za opšte dobro, i kada su ga zasmejavali i kada su ga napadali. I ja ću tako delovati jer nisam ništa drugo sem uporan sledbenik njegove politike. 

 

Kao predsednica skupštine uradila sam sve da zemlja ne dođe u situaciji sa kojom se suočavamo danas, pogotovo ne u vreme pandemije. Naravno, da i u ovim trenucima gde nije preostalo više od deset minuta pre glasanja, ja se pridružujem svakom glasu, i glasu mojeg kolege g. Quni, i svakom drugom glasu dobre volje koji zahteva da se nađe rešenje i u ovom zadnjem trenutku.  Jer jedno takvo pomirenje bi spasilo Kosovo od očekivane zlobe. Ali sada kada smo ovde, ja ću glasati protiv predloga, jer uz glasanje protiv predloga, ubeđena sam da glasam za budućnost moje zemlje.  Jer ja sam duboko ubeđena da je zemlji u ovim trenucima potrebna politička i moralna solidarnost, treba joj vlada koja je uspešna da se suočava ne samo sa pandemijom već i sa borbom protiv korupcije i kriminalom, i ne treba joj vlada koja nije u stanju da se bavi sa ovakvim izazovima i koja nema legitimitet. Potrebna nam je ljudska, institucionalna i moralna solidarnost sa jedni drugima. Treba nam jedinstvo, jer samo tako možemo prevazići ovaj izazov. Zato ja ću glasati protiv svakog predloga koji ostavlja bilo samo jednog građanina bez jednog od nekoliko ministra koje smo videli. Ja glasam protiv svakog predloga koji ostavlja Kosovo bez ministara kao što je Lumir Abdixhiku i Arben Vitia, a niti neću da zamislim sa kime će iste zameniti. Zato, glasaću protiv svakog predloga koji skraćuje noge onima koji su imali nade, onima kojima gase nadu obolelima, koje otežavaju život nezaposlenima, i onome građaninu koji u vreme globalne pandemije treba da trpi naš bolesni ego za vlašću.

 

Danas se ovde dosta spomenula i pokojna gđa.  Nekibe Kelmendi i svakako ja se niti u jednom  trenutku ne osećam dobro kada se govori u ime ljudi koji nisu ovde prisutni. Imajući u obzir da mi je uvek bila uzor i da sam je znala a i imala sam njenu podršku godinama, ja sam danas primila jednu poruku u potpunosti ličnu od njene kćerke, koja je tražila da se ista pročita. To je kratka poruka, ali osećam se obaveznom da ju je pročitam. Prvenstveno, obaveza u ime transparentnosti prema građanima, ali i obaveza prema žrtvovanju i radu porodice Kelmendi. Kosovare Kelmendi kaže: „Dušom, mislima, molitvama sam sa vama, kao i celo Kosovo. Nemojte glasati predlog! Nemojte nas prinuditi da ostavimo i grobove i da odemo iz ove zemlje. Jer, ako se danas ubije nada, meni će samo ime ostati Kosovare, jer Kosovo snova rata mojih roditelja više neće biti“.

 

Poštovani građani Republike Kosovo,

Svakako kao i što ste očekivalo od mene, ja ću glasati protiv ovog predloga, jer tako glasam za nadu i za jedno bolje sutra, iako današnjost mi nepravedno preziramo, gurajući je na ivici jame. Ja ću glasati protiv, jer snažno stojim iza datoj reči za promene; stojim iza svih onih ljudi koji su me glasali, stojim snažno iza nade ljudi koji nikada ne odustaju i koji će ponovo vratiti ovu nadu, koju mi nepravedno želimo danas ubiti.   Za mene politika je uvek bila i ostaće misija i služba, a nikada prevara. Poštujući zavet koji sam dala građanima na izborima, ja ne glasam niti jedan predlog da se vrati PAN na vlasti.