Skupština Republike Kosova

Iz postupka plenarne sednice Skupštine

25.03.2020

Skupština Republike Kosovo, sazvana danas na plenarnoj sednici na zahtev 44 poslanika, uz 82 glasa za, 32 protiv i jedan uzdržani, podržala je mociju nepoverenja prema Vladi Republike Kosova, koju je predložila Parlamentarna grupa DSK.

 

Tekst mocije i njegovo obrazloženje, u svojstvu inicijatora, pročitao je predsednik Parlamentarne grupe DSK-a, Arben Gashi.

 

On je rekao da je ova mocija proistekla kao posledica dugotrajnog odlaganja delovanja oko potpunog ukidanja tarife, delatnost, koja je bila zahtevana od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije,  zbog čega je zemlja izložena američkim ekonomskim sankcijama.

 

"U trenutku kada je zemlji najviše potrebno unutrašnje jedinstvo i puna institucionalna posvećenost u borbi protiv pandemije koronavirusa, premijer Kurti odlučio je da prekine sporazum o zajedničkom upravljanju  sa Demokratskim savezom Kosova", rekao je Gashi.

 

Između ostalog, on je rekao da će se glasanjem ove mocije, Skupštini pružiti  mogućnost da formira novu vladu, koja bi za određeno vreme donela stabilnost.

 

 “Sa tom mocijom, Skupština stvara mogućnost formiranja stabilne vlade za ograničeno vreme, koja bi se bavila trenutnim izazovima sa kojima se zemlja suočava “, dodao je Gashi.

 

Zato, on je pozvao poslanike da glasaju mociju nepoverenja prema vladi.

 

S druge strane, Rexhep Selimi iz Parlamentarne grupe pokreta Samoopredeljenje rekao je inicijatorima ove mocije da "umesto da budete saveznici, u vreme kada su oči građana uperene ka vladi i svet se bori protiv koronavirusa, vi ste izabrali  protivnike za saveznike, pošto tražite da srušite vladu. "

 

 

“DSK-a, danas sa starim saveznicima koji izgledaju kao novi saveznici, traže mociju nepoverenja u najteže vreme za Kosovo do sada. Tako oni zahtevaju da obore vladu, kada se svet još uvek suočava sa ovom pandemijom kao već́ globalnim problemom “, rekao je Selimi.

 

On smatra netačnom tvrdnju da postoje sankcije od Sjedinjenih Američkih Država i dodao da ova vlada ne pada kao rezultat ne ukidanja tarife, niti zbog razrešenja bivšeg ministra Agima Veliua, već́ zbog lakšeg postizanja sporazuma sa Srbijom.

 

"Navodne sankcije od strane Sjedinjenih Američkih Država za Kosovo, su naprosto izmišljotina, ako one nisu bile vaša želja za vreme Kurtijeve vladavine.", dodao je Selimi.

 

U ime PG  DPK-a, Memli Krasniqi,  rekao je saziv za  glasanje o poverenju Vladi, usledilo nakon samo predaje premijera Albina Kurtija i vlade suočeni sa izazovima koji stoje pred našom zemljom.

 

"Tako da ne bi mogla imati drugog kraja jedna vlada i jedan premijer,  koji su za tako kratko vreme ugrozili najbitnije saveze za Kosovo, koji nisu uspeli da pruže razvojni program za očekivanja građana i koji su  stvorili  toliko kontradikcije unutar sebe u tako kratkom periodu, "rekao je Krasniqi, potvrdivši da će DPK glasati za obaranje vlade.

 

 

"Demokratska  partija Kosova će glasati  za  mociju nepoverenja , ne samo zato što je vođa opozicije, a prirodni opis posla bilo koje opozicije u demokratskoj zemlji je da skrati koliko god je to moguće,  život vladi, već́ i zato što je zaista  ovo bila najnekompetentnija vlada u istoriji Kosovske demokratije i zaslužuje da ode što je pre moguće ", rekao je Krasniqi.

 

Daut Haradinaj, iz poslaničke grupe ABK-a, potvrdio je stav subjekta kojeg predstavlja u odnosu na aktuelnu vladu, ističući da ova vlada neće imati dug život, iz razloga koji su sada već́ javni, i stoga podržavaju ovu mociju.

 

„Budžetska diskriminacija u određenim oblastima u kojima su najvitalniji  projekti u toj oblasti bezobzirno uskraćeni, ukidanje tarife  bez profita za Republiku Kosova, stvaranje tržišta za Srbiju i ne pregovaranje  sa SAD-om, ali jednostavno možda ne pregovaranje sa koalicionim saveznicima i partnerima, povlačenje ozbiljnih investitora, razrešenje  ministra neki su od razloga zbog kojih će Alijansa podržati ovu mociju nepoverenja “, rekao je Haradinaj.

 

 

 

Štaviše, naglasio je on, da ova vlada neće biti pamćena za neko veliko dostignuće, već́ će biti upamćena po pokušaju stvaranja monopola, ignorirajući potpuno ulogu opozicije u parlamentarnoj demokratiji.

 

"G. Kurti je pokušao da stvori monopol, zanemario je krajno opoziciju, jednostavno nije imao interes ni da nas tretira,  kao da nismo iz Kosova “, rekao je Haradinaj, nadglasujući i neke vladine neuspehe. 

 

Iz parlamentarne grupe Srpska lista,  Igor Simić́,  izrazio je protivljenje vlade Kurti,  napominjući da ova vlada  nije pokazala odgovarajuće poštovanje prema srpskom narodu i njihovim predstavnicima.

 

"Pre svega, ova vlada nije pokazala poštovanje prema srpskom narodu ili prema predstavnicima srpskog naroda, koje je srpski narod demokratski izabrao", rekao je Simić́, potvrdivši takođe da su protiv ove vlade i da će glasati. pro mocije nepoverenja.

 

Predsednik PG-a Socijaldemokratske inicijative, Haxhi Shala,  naglasio je da ova vlada, osim što je stvorila političku krizu, će se pamtiti i po dugotrajnosti.

 

„Ova vlada će se pamtiti svaki put u našoj istoriji kao najkraća vlada u našoj zemlji, tako da  krizu koju su uzrokovali „ vlada  nade “, mi kao INICIJATIVA  i Skupština, danas  ćemo dati  epilog ", rekao je Shala,  potvrđujući glasanje za mociju.

 

"Inicijativa će podržati i biče pro mocije koju   je podneo  Demokratski savez  Kosova", rekao je Shala.

 

Predstavnik Parlamentarne grupe 6+, Albert Kinolli, rekao je da ovu vladu  za koju su glasali i da su koalicioni partneri, odnos među njima je umanjen i deplasiran, pa je potvrdio glasanje za obaranje ove vlade, smatrajući takođe da, njihovi glasovi nisu presudni, jer je većina obezbeđena.

 

"Naš glas neće biti presudan, s obzirom na volju većine, zato ga podržavamo i mi", rekao je Kinolli.

 

U obraćanju poslanicima, premijer Albin Kurti naveo je postignuća vlade koju je on vodio u posljednjih 50 dana, napominjući kako je ponosan sa svojim  kabinetom  i njegovim postignućima.

 

 

„Nova vlada Republike,  danas je na svom 50. radnom danu. Danas punimo  50 dana od kako radimo, ne samo da nismo imali 100 dana da dokažemo svoj rad, već́ nismo imali ni 100 sati. Mogu vam reći da sam ponosan na ovaj kabinet i sa njegovim dostignućima ", rekao je Kurti.

 

On je takođe spomenuo i niz odluka koje su donete za opšte dobro.

 

„Od početka smo prepolovili plate premijera, zamenika premijera, ministara, zamenika ministara i njihovog osoblja, ali ne i plate u pravosudnom sistemu i ustavnom sudu. Želeli smo da pokažemo šta smatramo vrednostima i da unosimo etiku u politiku, "rekao je Kurti.

 

On je pomenuo i razrešenje koordinatora, koje je nazvao nepotrebnim, razrešenje odbora itd.

 

"Nije mi žao ove vlade, a još manje za sebe, žao mi je za građane i narod zbog onoga što im se radi sa ovom mocijom nepoverenja. Prvo, ova mocija nepoverenja ima za cilj da ostavi narod bez njihove vlade, bez vlade za koju su glasali “, rekao je Kurti.

 

Rekao je da ova vlada ima podršku svojih građana.

 

"Svi znate da ova vlada ima podršku građana koji su u tako teškoj situaciji, jer osim  nezaposlenosti  i nepravdi prema njima takođe se dodao i  rizik od koronavirusa", dodao je Kurti.

 

Debata u vezi mocije nepoverenja prema vladi trajala je tokom celog dana, uglavnom sa diskusijama među poslanicima PG PS-a i onih iz DSK-a, polemike između njih, takođe i sa članovima vladinog kabineta.

 

Premijer Kurti, zamenici premijera  Hoti i Abazi, kao i ministar Konjufca, bili su uključeni u diskusijama o ovoj temi, istovremeno braneći političke pozicije stranaka koje predstavljaju.

 

 

Preuzela je reč i predsednica Skupštine Vjosa Osmani, rekavši da je obaranje vlade u ovom trenutku bez presedana, izrazivši žaljenje što se to događa. Ona je rekla da kada ego traži da se politički apetiti zadovolje, lekari pokušavaju da spasu svaki život.

 

 

Predsednica Skupštine Osmani, rekla je da se noćas obraća samo građanima Kosova.

 

“ Poštovani građani, večeras vam se obraćam samo vam, jer kao poslanici obraćali smo se dosta sa rečima koje narušavaju naše odnose i vređaju naše građane. Ova mocija je podnošena protiv vlade za promene u zemlji u kojoj mnogi političari ne žele promene. Ova mocija je podneta u vreme kada svet pati. Danas rizikujemo da izgubimo i onu nit solidarnosti koju imamo. Ovo je govor koji ne bih volela da održavam, jer  u trenutku kada ja govorim, Kosovo i čitavo čovečanstvo se suočava sa velikim izazovom COVID19. U ovom trenutku kada naš ego pokušava da zadovolji naše političke apetite, lekari pokušavaju da spasu svaki život. Ali mi smo odlučili da ih ostavimo bez nade u njihovoj životnoj bitki, obarajući vladu onda kada im je najpotrebnija. Mi bismo danas morali da razgovaramo i donesemo odluke o olakšanju rada zdravstvenim radnicima “, istakla je Osmani.

 

Dodala da se danas trebalo diskutirati o neophodnim lekovima i hrani, o dodatnim merama za socijalne slučajeve i rizikovanim grupama od virusa, za privatna preduzeća koja mogu bankrotirati.

 

Osmani je rekla  da danas postoji rizik da se na Kosovu proširi još jedna epidemija, ona dehumanizacije duše.

 

„ Ja verujem da  vlada među  moje  stranke i Samoopredeljenja mogla da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala i to su dokazali u ovih nekoliko dana. Stoga se ne mogu složiti sa mocijom nepoverenja, jer smatram da sa tim glasanjem,  mi ne poštujemo volju  naših građana za promenama “, rekla je predsednica Osmani, nagoveštavajući da će glasati protiv Mocije.

 

 

Dalje, u završnom govoru poslanicima se obratio i premijer  Albin Kurti, kao i predsednik PG DSK-a, Arben Gashi, u svojstvu inicijatora mocije.

 

Nakon iscrpljujućih debata, sa većinom glasova, Skupština je usvojila mociju nepoverenja  prema Vladi Republike Kosova, predloženu od Parlamentarne grupe DSK-a i podržanu od 44 poslanika.

 

Ovim je predsednica Osmani  završila ovu plenarnu sednicu.