Skupština Republike Kosova

Nastavak plenarne sednice

25.09.2020

Na današnjoj plenarnoj sednici Skupštine Republike Kosovo, kojoj je predsedavala predsednica Vjosa Osmani, nastavljen je rad sa nedovršenim tačkama dnevnog reda sa plenarnih sednica od 7. 13. 14. avgust i 17. septembar.

U nedostatku kvoruma tokom procesa glasanja, Nacrt zakona o zaštiti vrednosti OVK i Nacrt zakona br. 07/L-016 o ekonomskom oporavku - COVID-19, biće uvrštene na dnevni red naredne plenarne sednice.   

Međutim, što se tiče predlog-rezolucije sa izveštavanja premijera Republike Kosovo Avdullah Hoti u vezi dijaloga Kosovo-Srbija, poslanik Rexhep Selimi (VV), zahtevao je da ovo pitanje ostane za jednu od narednih sednica, zato što je, prema njegovim rečima, ova rezolucija se nalazi u procesu harmonizacije. 

Poslanici Skupštine su u međuvremenu većinom glasova podržali nacrt rezoluciju sa interpelacije ministra obrazovanja i nauke Rame Likaj, na zahtev potpredsedniče  Skupštine Arberije Nagavci, koji je potpisalo još 7 poslanika iz Parlamentarne grupe Pokret Samoopredeljenje, u vezi sa  pripremama za početak školske godine u uslovima pandemije COVID-19 u Republici Kosovo.

Dalje, takođe zbog nedostatka kvoruma tokom procesa glasanja, Skupština nije uspela da usvoji Nacrt rezoluciju sa  interpelacije ministra unutrašnjih poslova Agim Veliu, u vezi sa ulaskom i patroliranjem uniformisanih pripadnika Republike Srbije na teritoriju Republike Kosovo, odnosno u selu Karačevo, opština Kamenica.

Glasanje o ovom pitanju ostalo je da se ponovi, kao i glasanje u načelu Nacrt zakona o privremenim merama za ublažavanje efekta pandemije COVID-19.

U nastavku usvojen je predlog PG- PDK za zamenu članova u Parlamentarnoj anketnoj komisiji u vezi suzbijanja pandemije virusa „COVID-19“ od strane Vlade Republike Kosovo, dok je pitanje predloga parlamentarne grupe LDK za zamenu člana u Komisiji Ad-hoc za izbor članova Nezavisnog odbora civilne  službe Republike Kosovo, skinut sa dnevnog reda.


Na kraju, većinom glasova Skupština je imenovala poslanika Ljubinko Karadžić za člana u Parlamentarnoj istražnu komisiju u vezi suzbijanja pandemije sa virusom “COVID-19, od strane Vlade Republike Kosovo, umesto člana Miloš Perović.