Skupština Republike Kosova

Osmani: Nezavisnost Kosova je nepovratna - Trepča nedodirljiva

20.02.2020

Predsednica Skupštine, dr. Vjosa Osmani prisustvovala je događaju povodom obeležavanja 31. godišnjice štrajka rudara iz Starog Trga.

 

Štrajk rudara,  gđa Osmani je nazvala dvostruki otpor.

 

“U istorijskom kontekstu, štrajk rudara Trepče može se tretirati u dva aspekta, kao aktivni miroljubivi otpor da bi se zaštitilo postojanje albanskog naroda u periodu klasične okupacije od strane Srbije i drugo, kao otpor proizvoljnom oduzimanju autonomije Kosova”, istakla je Osmani.

 

Prema njenim rečima, štrajk je poslužio građanskoj svesti i njihovim nesebičnim zalaganjem, rudari su uzdrmali temelje tadašnje Jugoslavije.

 

“Marš koji su organizovali rudari iz Mitrovice do Prištine, bio je jasan dokaz o tome kako su rudari uspeli da stvore solidarnost i građanski aktivizam na Kosovu”, navela je Osmani.

 

Predsednica Skupštine je naglasila da su rudari Trepče želeli Republiku i zato su se glasno protivili okupatoru i bili protiv ustavnih izmena tog vremena.

 

“Slično tome, i danas rudari žele zaštitu nezavisnosti Kosova, teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i građanskog dostojanstva. Zahvaljujući ovom požrtvovanju i vrednostima koje su nas vodile i uz podršku demokratskih država sveta, taj san se ostvario i nezavisnost Kosova je nepovratna. Trepča je nedodirljiva”, istakla je Osmani.

 

U tom kontekstu, Osmani je navela da se ovo strateško bogatstvo Kosova suočava sa izazovom razvoja, stoga je obećala institucionalno angažovanje za poboljšavanje uslova rada za rudare.