Skupština Republike Kosova

Osmani: Predsednik Rugova, zajednička ikona slobode, Adem Jashari sa porodicom simbol požrtvovanja

17.02.2020

Predsednica skupštine dr. Vjosa Osmani u svom ekspozeu povodom 12. godišnjice države Kosova, istakla je da je sloboda postala postižna zahvaljujući angažovanju mnogih generacija.

 

„Prisetimo se čežnjom i poštovanjem svih generacija koje su radile za slobodu zemlje i njenu nezavisnost; prisetimo se pre svega ideatorom i projektantom nezavisnosti zemlje, arhitektom države Kosova, ocem osnivačem, dr. Ibrahim Rugova, zajedničkom ikonom slobode, čovekom znanja, duhovnim vođom Albanaca, koji je politici dao najvredniju njenu dimenziju, humanu dimenziju, prisetimo se takođe naših heroja, koji su slobodu zemlje imali kao životni ideal, komandanta Oslobodilačke vojske, Adem Jashari, porodicu Jashari, koja je požrtvovana za slobodu zemlje“, istakla je Osmani.

 

Ona je pomenula i nestala lica, mnoge martire, uključujući žene, decu i starce, kao i sve dobre ljude ove zemlje, koji su požrtvovani za slobodu zemlje.

 

„Odajmo čast generaciji poslanika ove skupštine, koji su 1990 godine proglasili Deklaraciju nezavisnosti, osnivački akt države Kosova kao i, nakon toga, Ustava prve Republike, one Kačaničke; kao i žene i muškarce ove skupštine koji su na ovaj dan 2008. godine koji su u svetu proglasili našu volju za nezavistan život, proglasivši najnoviju evropsku državu, a nas stare Evropljane, vratili na nove državljane“, istakla je Osmani.