Skupština Republike Kosova

Osmani: Priznavanje nezavisnosti od Vatikana, priznavanje požrtvovanosti naroda Kosova

25.02.2020

Predsednica Skupštine Kosova, dr. Vjosa Osmani, zatražila je danas od monsinjora Jean Marie - Speich, apostolskog delegata za Kosovo, da papstvu prenese  poruku građana Kosova i njegovih institucija da razmotre priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Svete stolice.

 

“Priznavanje nezavisnosti naše zemlje ne samo da će podići naše ionako odlične odnose na viši nivo, već bi to takođe bilo priznavanje žrtvovanja naroda Kosova za slobodu”, rekla je dr. Osmani.

 

Ona je izrazila spremnost Skupštine da nastavi saradnju sa Svetom  Stolicom.

 

Sa druge strane, njegova ekselencija Jean Marie – Speich je izrazio zadovoljstvo  izborom gđa Osmani  na čelu Skupštine Kosova  i naglasio svoju posvećenost i Svete stolice daljem produbljivanju saradnje sa narodom Kosova  i institucijama zemlje.

 

Dobri odnosi sa Kosovom pokazuju brigu koju papa i Sveta Stolica  dosledno pokazuju prema građanima Kosova.  Prema njegovim rečima, uprkos činjenici  da još nisu uspostavljeni formalni diplomatski odnosi između Kosova i Svete Stolice, postoji velika spremnost da se saradnja razvija u više oblasti, naročito u obrazovanju kosovske omladine.