Skupština Republike Kosova

Predsednica Skupštine, dr. Vjosa Osmani, deo Prvog Balkanskog foruma protiv Antisemitizma

28.10.2020

Osmani: Antisemitizam i bilo koji oblik diskriminacije  je napad na ljudsko dostojanstvo   

 

Predsednica Skupštine,  dr. Vjosa Osmani, bila je pozvana  u Prvom Balkanskom forumu protiv  Antisemitizma, organizovanog  od Skupštine Albanije, u partnerstvu  sa Pokretom protiv Antisemitizma  i Izraelskom  Agencijom za Jevreje. 

 

U ovom forumu učesnici su bili i Državni sekretar SAD-a,  Mike Pompeo, President Evropskog Parlamenta  David Sassoli, Premijer Republike Albanije Edi Rama, Predsednik Parlamenta Izraela  Yariv Levin kao i  predsednici  parlamenata zemalja regije, ministri, poslanici  i visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija, kao i mnogi drugi učesnici iz regije i sveta.   

 

Ova aktivnost  je organizovala online zbog pandemije Covid 19.  i  imala je za cilj  stvaranje zajedničke fronte  zemalja Balkana  za borbu protiv Antisemitizma.   

 

Predsednica Osmani, koja je bila pozvana u ovom forumu visoko je ocenila rad organizatora, a  posebno angažovanje domaćina ovog kvoruma, Parlamenta Albanije. 

 

"U 21 veku nema  nikakvog opravdanja za bilo koji oblik diskriminacije,  za napade  na ljude ili na čovečnost, jer  svaki takav postupak u sebe  sadrži  čin protiv  ljudskog dostojanstva“ rekla je Predsednica Osmani. 

 

Prisećajući se ulogu  Albanaca u  Albaniji ali i na Kosovu za zaštitu  Jevreja tokom Drugog svetskog rata, ona je rekla: „velikodušnost, plemenitost,  dostojanstvo i  verska tolerantnost  su bile  od glavnih karakteristika Albanskog naroda.  Albanci su najbolje   shvatili  bol   i patnje Jevreja,  zbog svoje vekovne borbe za slobodu i mir“.