Skupština Republike Kosova

Predsednica Skupštine zajedno sa grupom poslanika posetili su danas opštinu Južne Mitrovice u okviru ‘Zelenih poseta’

11.08.2020

Osmani: Zaštita životne sredine trebalo bi da bude stalni prioritet i tokom pandemije

 

Predsednica Skupštine, Vjosa Osmani-Sadriu, zajedno sa grupom poslanika Albena Reshitaj i Haxhi Avdyli iz Komisije za zdravstvo i socijalna staranje, kao i Hajrulla Çeku iz Komisije za poljoprivredu, šumarstvo, ruralni razvoj, infrastrukturu i životnu sredinu, posetili su danas opštinu Južne Mitrovice, u okviru ‘Zelene posete’.

 

Nakon posete u opštini Obilić, ovo je druga terenska poseta koja ima za cilj da, kroz direktnu diskusiju sa građanima, uvide se suštinski izazovi u životnoj sredini i zdravstvene posledice sa kojima se suočavaju građani u Kosovskim opštinama.

 

Poseta je započela sastankom predstavnika Skupštine sa gradonačelnikom, g. Agim Bahtiri, gde su razgovarali o projektima sprovedenim u oblasti zaštite životne sredine, ali i o izazovima koji su nastali tokom pandemije, kao i o novim merama preduzetim u rešavanju pandemijske situacije.

 

Na održanom sastanku sa građanima, koji je zbog okolnosti pandemije bio ograničen na smanjeni broj građana, prisustvovali su predstavnici omladinskih grupa, organizacija koje se bave pitanjima životne sredine, kao i predstavnici dijaspore.

 

Ovom prilikom, predsednica Osmani naglasila je: “Životna sredina ne bi trebala biti prioritet samo u određene dane i nedelje . Zaštita životne sredine treba da bude svakodnevni prioritet za sve, bilo da se radi o političarima ili građanima. Na  Kosovu je zaista velik broj građana koji umiru zbog zagađene životne sredine, posebno zbog zagađenog vazduha. Moramo konačno shvatiti da je naše zdravlje usko povezano sa zdravljem okoline oko nas, prema tome, ako se ne potrudimo da zaštitimo prvo, onda rizikujemo i drugo. Trenutni dokaz za to je pandemija sa kojom se suočavamo, koja je potvrdila blisku povezanost čoveka sa prirodom”.

 

Iz Komisije za zdravstvo i socijalno staranje Albena Reshitaj i Haxhi Avdyli istakli su da je, pored posvećenosti institucija potrebno mobilizirati mlade koji svojim naučnim doprinosom mogu pomoći da se ekološke i zdravstvene politike zasnivaju na dovoljnim statistikama i dokazima s terena.

 

U tom pogledu, Hajrulla Çeku iz Komisije za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvij, infrastrukturu i životnu sredinu, naglasio je da građani imaju veliku ulogu u razvoju ekološke politike u zemlji, budno prateći postupke donosioca politika i smatrajući ih odgovornim za njihovu posvećenost ili ne opredeljenje u vezi s tim.

 

Na sastanku, građani su informisani o pokretanju istražne komisije za upravljanje rekama i uglavnom za izgradnju hidroelektrana, koje ozbiljno štete životnoj sredini u različitim delovima Kosova.

 

Sastanak su pozdravili građani opštine Južne Mitrovice, i govorili su o svojoj zabrinutosti okoline u toj opštini i predložili razne inicijative koje bi Skupština trebala da podrži.

 

Između ostalog, razmatran je problem industrijskog zagađenja i nepravilno postupanje sa industrijskim otpadom , što direktno utiče na zdravlje građana, a posebno manjina u određenim oblastima opštine Južne Mitrovice.

 

Dok su građani iskoristili priliku da razgovaraju o potrebi za zelenim prostorom, promovišući recikliranje i borbu protiv upotrebe plastičnih kesa, ali i potrebu za dubljom saradnjom lokalnog i centralnog nivoa, za zajedničko i adekvatnije suočavanje sa izazovima u okruženju. 

 

Nakon sastanka sa građanima, predstavnici Skupštine posetili su i Fafos, kako bi razgovarali o izazovima koji proizilaze iz nepravilnog postupanja sa industrijskim otpadom.

 

‘Zelen posete’ biće nastavljene i u drugim opštinama Kosova u narednim mesecima.