Skupština Republike Kosova

Sa nastavka plenarne sednice skupštine

29.10.2020

Pod predvođenjem Predsednice skupštine, Vjosa Osmani, Skupština Republike je nastavila sa radovima za glasanje nedovršenih tačka iz proteklih sednica. 

Sednica je počela stavljanjem na glasanje Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK-a, za koji nije imalo kvoruma za odlučivanje. 

Takođe je neuspešno bilo glasanje za predlog-rezolucije iz izveštavanja premijera Republike Kosovo, Avdullah Hoti, o dijalogu Kosovo-Srbija, kao i za interpelaciju Ministra unutrašnjih poslova, Agim Veliu, prema zahtevu poslanice Fatmire Kollçaku, potpisano još od 9. poslanika iz Parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje, vezano za upad i patroliranje uniformisanih članova Republike Srbije na teritoriji Republike Kosovo, odnosno u selu Karačevo, Opština Kamenica. 

Kvorum za odlučivanje nije imalo ni za šest nacrta zakona: Nacrt zakona o privremenim merama za olakšanje efekta pandemije „COVID-19“, Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona br. 05/L-132 o vozilima, Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma između Republike Kosovo i Međunarodnog udruženja za razvoj o finansiranju programa – podsticaj i iskorišćavanje mogućnosti za obezbeđivanje vode, Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma kredita za urgentnu likvidnost vitalne infrastrukture, između Republike Kosovo i Evropske banke za obnovu i razvoj, Nacrt zakona o ratifikaciji finansijskog ugovora između Republike Kosovo i Evropske banke za investicije, za projekat postrojenja otpadnih voda u Gnjilanu, kao i Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona br. 02/L-31 o verskoj slobodi na Kosovu. 

Nije imalo dovoljnog kvoruma ni za Nacrt Građanskog zakonika Republike Kosovo br. 07/L-019, ni za tri predloga rezolucija: Predlog rezolucije iz interpelacije sa premijerom Republike Kosovo, Avdullah Hoti, na osnovu zahteva poslanice Fitore Pacolli-Dalipi, podržano još od 6. poslanika PG LVV-a, o jednogodišnjem suspendovanju apliciranja Republike Kosovo za članstvo u međunarodnim organizacijama, Predlog rezolucije iz interpelacije sa premijerom Republike Kosovo, Avdullah Hoti, prema zahtevu poslanice Mimoza Kusari-Lila, podržane još od 6. poslanika PG LVV-a, o obuhvatanju Republike Kosovo u „Mini-šengenskoj balkanskoj zoni“, kao i Predlog rezolucije iz interpelacije sa premijerom Republike Kosovo, Avdullah Hoti, na zahtev poslanika Rexhep Selimi, podržano još od 6 poslanika PG LVV-a o izjavama i stavovima premijera za sprovođenje Sporazuma o osnivanju Zajednice srpskih opština. 

Na današnjoj sednici, Skupština je usvojila na prvo razmatranje Nacrt zakona o peticijama, a na zahtev PG PDK-a, u svojstvu inicijatora, nije stavljena na glasanje Predlog rezolucija iz interpelacije sa premijerom Republike Kosovo, Avdullah Hoti, na zahtev poslanice Besa Ismaili-Ahmeti, podržane još od 8. poslanika PG PDK-a o odgovornostima u odnosu na razvoje u procesu dijaloga u Briselu, vezano za rad tehničkih grupa.