Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za budžet i transfere

05.08.2020

Komisija za budžet i transfere, na zahtev prvog potpredsednika Komisije Gazmend Abrashi, održala je danas  sednicu na kojoj je diskutovano o N/zakona o ekonomskoj obnovi od COVID-19.

 

Potpredsednik Abrashi,  koji je i predsedavao ovom sednicom, obrazložio je značaj održavanja iste, ističući da dostavljanje plenarnoj sednici ovog n/zakona  je važno za građane u vreme pandemije.

 

Nakon glasanja o odstupanju od poslovnika , pred članovima komisije , n/zakona je obrazložila ministarka za finansije , Hykmete Bajrami.

 

Istakla je da svrha N/zakona o ekonomskoj obnovi – COVID 19, odnosno izmena i dopuna zakona, je ekonomska obnova Republike Kosovo nakon negativnih efekata izazvanim pandemijom COVID-19.

 

Zakon o osnivanju Kosovskog kreditno garancijskog fonda , Zakon o Kosovskom penzijskom fondu, Zakon o porezu na lične dohotke, Zakon o porezu na dodatnu vrednost, Zakon o upravljanju javnim finansijama i odgovornostima, Zakon o porezu na prihode korporacija, Zakon o poreskoj administraciji i procedurama, kao u Zakon o Kosovskoj agenciji za privatizaciju, su zakoni koji će biti izmenjeni na osnovu ovog n/zakona.

 

Prema ministarki Bajrami, iniciranim izmenama predviđeno je da Kosovski kreditno garancijski fond izdaje garanciju  sa procentom pokrivenosti do 80 %, povlačenje 10 % posto penzijske štednje , primenjivanje reduktirane stope PDV na 8% za snabdevanje hotela , restorana i usluga hrane, odobravanje da sredstva AKP-a se mogu koristiti  za sve kategorije troškova u cilju realizovanja ekonomske obnove, obaviti odlaganje roka isplate poreza do dve godine  od dana stupanja na snagu ovog zakona. Takođe, predvideti da za ne plaćanje poreske izjave uticane pandemijom za 2020. i 2021. godinu, ne izriče kazna .

 

Nakon prezentacije ministarke Bajrami, otvorena je diskusija o N/zakona o ekonomsko obnovi Covid 19. Članovi komisije su dali različita mišljenja o sadržaju n/zakona i efekte koje može da pruži u aktuelnoj situaciji.

 

Na kraju je Komisija za budžet i transfer usvojila u načelu N/zakona o ekonomskoj obnovi od COVID-19, preporučujući Skupštini razmatranje na oba čitanja na sednici od 7. avgusta 2020. godine, uvrštavajući isti kao prvu tačku dnevnog reda.