Skupština Republike Kosova

Skupština je nastavila rad dveju plenarnih sednica

09.07.2020

Danas je Skupština Republike Kosovo nastavila rad plenarne sednice održane 11.06.2020. godine, kojom je predsedavala predsednica Skupštine, dr. Vjosa Osmani.

 

Današnja sednica počela je pozivom Predsednice Skupštine za poštovanje preporuka NIJZK-a i Ministarstva zdravstva za primenu zaštitnih mera protiv virusa COVID-19, počevši od održavanja socijalne distance između poslanika.

 

Predsedavajuća sednice je nastavila rad glasanjem pet nacrta zakona koji se odnose na ratifikaciju pet međunarodnih sporazuma: Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju između Republike Kosovo i Međunarodne asocijacije za razvoj o Projektu za jačanje finansijskog sektora, Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma o zajmu između Republike Kosovo i Evropske banke za obnovu i razvoj o razvojnom Projektu otpadnih voda u Gnjilanu, Nacrta zakona o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju Projekta za katastar nepokretnosti i geoprostorne infrastrukture između Republike Kosovo i Međunarodne asocijacije za razvoj, Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma između Evropske unije i Republike Kosovo o učešću Kosova u programu Unije “Carina 2020” i Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma između Evropske unije i Republike Kosovo o učešću Kosova u programu Unije “Fiskalis 2020”.

 

Nijedan od pet nacrta zakona nije dobio dovoljan broj glasova od 2/3 sastava Skupštine, stoga o njihovom daljem prosleđivanju odlučiće Predsedništvo Skupštine.

 

Skupština je nastavila rad jedinom tačkom dnevnog reda sednice koja je počela 23. juna 2020. godine, glasanjem o Predlogu rezolucije sa izveštavanja Premijera Republike Kosovo i parlamentarne rasprave o dijalogu Kosovo - Srbija.

 

Međutim, na zahtev predlagača, potpredsednika Skupštine iz redova PDK-a, Memli Krasniqi-a, Predlog rezolucija je povučena, uz obrazloženje da je politički kontekst već promenjen i da proces dijaloga zahteva sveobuhvatniji pristup.

 

S druge strane, predsednik PG - Samoopredeljenje Rexhep Selimi, predložio je Skupštini drugu rezoluciju, koja sadrži četiri tačke, a koja nije dobila podršku PG- PDK ni LDK, a samim tim ni dovoljan broj glasova poslanika.