Skupština Republike Kosova

Govor Predsednika Skupštine, Glauk Konjufca, povodom Međunarodnog Dana Demokratije

15.09.2022

Poštovana direktorka kancelarije NDI na Kosovu, gđa. Nancy Soderbergh,

Poštovana koordinatorko ekipe Ujedinjenih nacija, gospođo Arnhild Spence, dobrodošli na Kosovo i čestitam vam na novom zadatku. Drago mi je da ste izabrali Skupštinu za svoj prvi javni nastup,

Poštovani poslanici, predstavnici civilnog društva i predstavnici medija,

Poštovani učesnici,

15. septembra obeležava se Međunarodni dan demokratije, koji su Ujedinjene nacije definisale kao dan obeležavanja društvenog napretka i vrednosti koje predstavlja demokratski sistem upravljanja.

Zadovoljstvo je obeležiti ovaj dan uz stalnu podršku naših partnera kao što su NDI i UNKT i svih lokalnih organizacija sa kojima Skupština gaji odličnu saradnju.

Skupština Kosova, kao i drugih godina, na ovaj dan organizuje aktivnosti koje imaju za cilj otvaranje Skupštine za sve građane, one koji omogućavaju sprovođenje izbora i demokratsko upravljanje.

Današnja organizacija je omogućena zahvaljujući radu Foruma za parlamentarnu transparentnost, koji je podržao NDI, koji kao organizacija u svom sastavu ima, pored poslanika, i predstavnike civilnog društva, što dokazuje opredeljenost institucije Skupština za inkluzivnost i proširenje prostora i saradnju sa civilnim društvom i medijima.

Transparentnost i odgovornost su glavni preduslovi za funkcionisanje demokratije. Dosadašnji rad ovog Foruma doprineo je stvaranju nove parlamentarne kulture, čineći Skupštinu pristupačnom i otvorenom institucijom za javnost. To dokazuje i činjenica da je u dosadašnjim merenjima Otvorenih podataka (Open Data) Kosova, Skupština Kosova na drugom mestu u regionu po stepenu transparentnosti, ispunjavajući 78% indikatora u načelima Transparentnosti.

Ove godine, centralna tema obeležavanja ovog dana je „Zaštita slobode medija za demokratiju“, koja dolazi kao odraz posledica koje su donele dve teške godine pandemije kroz koje je prošao celi svet, posljedica koje teže da potkopaju demokratiju.

S obzirom da ova tema spada u 16. cilj agende 2030 koju definišu Ujedinjene nacije, želim da istaknem da je Skupština Kosova 2018. godine formirala Savet za održivi razvoj (SDG), kao dobrovoljno telo, čiji je mandat da pomogne institucijama izvršne vlasti u implementaciji agende 2030 i praćenju ispunjenja agende 2030, odnosno implementacije Nacionalne strategije razvoja. Rad ovog Saveta je blisko podržan od strane agencija Ujedinjenih nacija na Kosovu, i u ime Skupštine zahvaljujem se UNKT-u na njihovoj podršci i ulozi u ovom procesu.

Razumljivo je da su posledice izazvane pandemijom, praćene krizama poput ekonomske i energetske kao rezultat rata u Ukrajini, stvorile povoljno okruženje za loše informisanje i dezinformacije širom sveta. Danas se celi svet suočava s izazovom brzog širenja i konzumiranja lažnih vesti, fenomena koji se, uz pomoć visokorazvijene tehnološke infrastrukture, pretvorio u pravu opasnost po zdravlje demokratije. Lažne vesti, u kriznim vremenima kroz koje sada prolazimo, doprinose raspirivanju mržnje i smanjenju poverenja građana u institucije vlasti. I ne samo to, lažne vesti takođe potkopavaju ulogu i poverenje u same medije.

Pozitivna je činjenica da je ovogodišnji Svetski indeks slobode medija, koji je objavila organizacija „Reporteri bez granica“, stavio Kosovo u mnogo bolju poziciju po pitanju slobode medija, gde je sa 78. pozicije, ove godine rangirano na 61. poziciji. Ali ovaj rezultat ne bi trebalo da skrene našu pažnju da nastavimo da radimo na stvaranju što je moguće povoljnijeg okruženja da mediji rade slobodno i bez straha na Kosovu.

Dani poput ovog 15. septembra podsećaju nas koliko je važno raditi zajedno na očuvanju i promovišu vrednosti demokratije i stvaranju okruženja u kojem su sloboda izražavanja i sloboda medija neprikosnovena.

Na kraju, ovom prilikom želim da pozovem sve građane da posete Skupštinu, da razgovaraju sa svojim predstavnicima i da se informišu o radu poslanika i Skupštine uopšte. Ali veoma je važno da se kultura komunikacije između građana i poslanika razvija i neguje ne samo u obeležene dane kao što je danas.

Hvala Vam!