Skupština Republike Kosova

Grupa prijateljstva sastala se sa parlamentarnom delegacijom Ujedinjenog Kraljevstva

02.12.2022

Grupa prijateljstva sa Ujedinjenim Kraljevstvom Skupštine Republike Kosovo ugostila je danas parlamentarnu delegaciju Ujedinjenog Kraljevstva u sastavu: Martin Vickers, Lisa Cameron, Matthew Offord i Baroness Blake.

Sastanak je vodila predsednica Grupe prijateljstva, poslanica Ariana Musliu Shoshi, a učestvovali su i poslanici Driton Hyseni, Enis Kervan, Shemsedin Dreshaj i Fatmire Kollçaku Mullhaxha, članovi.

Na sastanku je razgovarano o odličnoj saradnji koju su dve zemlje uspostavile između njih, kao i o potrebi produbljivanja ove saradnje u različitim oblastima od zajedničkog interesa.

Zahvalivši delegaciji gostiju na podršci koju je Ujedinjeno Kraljevstvo dalo Kosovu u različitim vremenima i okolnostima, predsednica grupe prijateljstva Ariana Musliu Shoshi istakla je doprinos zvaničnog Londona članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. Posebno je istakla važan britanski doprinos vojsci, ekonomiji i procesu izgradnje države.
Predsednica Grupe prijateljstva je, između ostalog, zatražila podršku Ujedinjenog Kraljevstva Kosovu u procesu pridruživanja Savetu Evrope.

Član Grupe prijateljstva, poslanik Driton Hyseni, ujedno i predsedavajući delegacije parlamenta u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, fokusirajući se na pomoć koju je Ujedinjeno Kraljevstvo dalo Kosovu u različitim procesima, istakao je korake koje je Kosovo preduzelo u procesu integracije i članstva u različitim međunarodnim organizacijama.

On je takođe istakao potrebu za podrškom u oblasti investicija na Kosovu.

I poslanik Enis Kervan je od delegacije Ujedinjenog Kraljevstva zatražio podršku Kosovu za članstvo u Savetu Evrope.

Poslanik Shemsedin Dreshaj istakao je doslednost podrške Ujedinjenog Kraljevstva Kosovu, dok je poslanica Fatmire Kollçaku Mullaxha upoznala gostujuću delegaciju sa izazovima u zdravstvenom sektoru i ulogom Skupštine u njihovom prevazilaženju.

Članovi delegacije Ujedinjenog Kraljevstva, sa svoje strane, bili su zainteresovani za najnovija dešavanja u našoj zemlji, dostignuća i aktuelne izazove, pri čemu su istakli podršku svoje