Skupština Republike Kosovo

Iz nastavka plenarne sednice

19.05.2022

Skupština Republike Kosovo, kojom je predsedavao predsednik Glauk Konjufca, održala je parlamentarnu raspravu o bezbednosnoj situaciji u zemlji, tačka koja je ostala nedovršena iz plenarne sednice od 14. aprila 2022. godine.

U ime inicijatora ove debate, Parlamentarna grupa AAK, prvo je raspravljao predsednik Komisije za pitanja bezbednosti i odbrane, Bekë Berisha.

On je pozvao vladu da prioritet stavi na bezbednost u zemlji i da ojača vojsku na najviši mogući nivo.

Ne smemo zaboraviti, dodao je poslanik Berisha da bez vojske nema države.

„Usvajanje i što brže donošenje u Skupštini Strategije nacionalne bezbednosti Kosova je prioritet nad prioritetima. Istovremeno i obezbeđivanje svih uslova i naoružavanje KBS savremenim sredstvima“, rekao je Beriša.

Nakon toga je u ime Parlamentarne grupe LVV poslanik Enver Dugoli naglasio da je na početku ruske agresije na Ukrajinu Kosovo bilo na stranu pravde, oštro osuđujući rusku agresiju.

Čak je istakao da je Kosovo među prvim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji.

Dugolli je kao zabrinutost predstavio kinesko i rusko protivraketno naoružanje koje Srbija poseduje.

„Srbija je jedini vojni saveznik Rusije na Balkanu i jedina zemlja koja je potpisala sporazum o strateškom partnerstvu sa Rusijom, tako da je ona jedina zemlja na Balkanu i Evropi koja nije osudila rusku agresiju, niti uvela sankcije na Rusiju“, rekao je Dugolli.

Nakon toga je iz parlamentarne grupe PDK-a, poslanik Rashit Qalaj rekao da je rat u Ukrajini treći šok koji je Evropska unija doživela u poslednje dve decenije, posle ekonomske i finansijske krize iz 2008. godine i pandemije Covid-19. 

On je, između ostalog, rekao da su pretnje po bezbednost zemlje ozbiljne, jer Srbija otvoreno izaziva Kosovo, podržavajući kriminalne grupe na severu.

„Srbija podržava Rusiju ne slušajući EU. „Rusija pravi paralele između rata u Ukrajini i NATO bombardovanja Srbije“, rekao je Qalaj.

U ime parlamentarne grupe LDK o bezbednosnoj situaciji u zemlji govorio je poslanik Anton Quni, koji je rekao da bi ruska vojna agresija mogla da posluži za bolju analizu situacije u zemlji i preduzimanje konkretnih akcija.

U ovom trenutku, Quni je dodao da prioritet treba dati strateškim dokumentima, kao što su nacionalna bezbednost, odbrana i razvoj punih bezbednosnih kapaciteta.

„Svaka akcija koju preduzimamo u oblasti bezbednosti treba da bude kao rezultat bilateralnih odnosa sa susednim zemljama, međunarodnog vojnog prisustva, odnosa sa saveznicima i strateškim partnerima, naših težnji za evro-atlantskim integracijama, naše političko-ekonomske stabilnosti i bezbednosnih kapaciteta. Što se tiče bezbednosnih pitanja, imaćete podršku LDK-a“, rekao je Quni.

U nastavku, u ime Parlamentarne grupe AAK, govorio je poslanica Time Kadriaj, koja je rekla da još uvek postoje manjkavosti u bezbednosnom smislu i da Vlada Kosova treba da igra aktivniju ulogu u tom pogledu.

„Kosovo treba da učini više za nacionalnu bezbednost. Stoga nam je potrebno jedinstvo. „Glasali smo za svaku inicijativu, nacrt zakona koji se odnosi na vojsku i nacionalnu bezbednost“, naglasila je Kadrijaj.

U ime Vlade, za bezbednost u zemlji, rezime je predstavio ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla.

On je rekao da je bezbednosna situacija u zemlji stabilna, uprkos činjenici da Srbija i dalje predstavlja pretnju ne samo za Kosovo, već i šire.

„Kao ministar unutrašnjih poslova i kao Vlada, ostajemo posvećeni stalnom povećanju naših kapaciteta za predviđanje, sprečavanje i odgovaranje na svaku pretnju nacionalnoj bezbednosti, kao i da radimo sa našim saveznicima na zaštiti života i imovine građana bez razlike. , naglasio je Sfeçla.

Takođe, u debatu se uključio i ministar KBS-a Armend Mehaj, koji je rekao da postoji dobra saradnja između bezbednosnih institucija Kosova, uključujući i KFOR.

On je takođe naglasio da Ministarstvo odbrane ima profesionalne strukture da odgovori na svaku pretnju, opasnost ili izazov koja ugrožava bezbednost zemlje.

„Za svaku tendenciju Srbije, Kosovo ima bezbednosne instance spremne da reaguju. Pokrenuli smo i pitanje nabavke vojnog naoružanja. „Bezbednosni fond je dodatna podrška“, rekao je Mehaj.

Za bezbednosnu situaciju u zemlji, kao i za Fond za bezbednost, raspravljali su i drugi poslanici Skupštine Kosova.

Nakon debate, u ime Parlamentarne grupe AAK, poslanik Besnik Tahiri je rekao da je ova debata pokazala da su na temu nacionalne bezbednosti svi poslanici zajedno.

Rezolucija koju je podneo na usvajanje poslanik Tahiri, u nedostatku kvoruma za odlučivanje, biće stavljena na glasanje na jednoj od narednih sednica.