Skupština Republike Kosova

Nastavak plenarne sednice 

22.06.2022

Skupština Republike Kosova, sastala se danas da bi tretirala preostale tačke od nekoliko prethodnih sednica. 

Na početku,  u izostanku poslanika iz redova manjinskih zajednica, Skupština nije  uspela da izglasa  Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj upravi, niti da razmatra u načelu Nacrt zakona  o izmenama i dopunama Zakona o zvaničnim praznicima u Republiku Kosova, niti da izabere jednog člana Upravnog odbora  Radio Televizije Kosova iz redova srpske zajednice.  

Međutim, Rezolucija iz parlamentarne rasprave u vezi bezbednosne situacije u zemlji nije dobila dovoljne glasove poslanika Skupštine.  

Podršku Skupštine nisu dobili ni kandidati  za članove Nezavisne Komisije za medije,  otvarajući put na taj način ponovnog raspisivanja konkursa.  

Skupština je  nastavila rad sa ne tretiranim tačkama  iz sednice od 16.06.2022. god.  

Rad sednice je otvorio predsednik,  Konjufca, koji je nakon uvodnih običnih  procedura  reč je dao predstavnicima parlamentarnih grupa a potom i poslanicima,  koji su    inicirali razna pitanja ali i postavili pitanja za Vladu.  

Nakon parlamentarnih pitanja, sednica je nastavila rad drugim razmatranjem Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizi na duvanskim proizvodima,  koji je i usvojen.  

Međutim o Nacrtu zakona  o izmenama i dopunama Zakona o  tužilačkom Savetu Kosova, Nacrtu zakona o trgovačkim markama kao i o Nacrtu zakona o zaštiti vazduha od zagađenja, nije bilo kvoruma za odlučivanje. 

U ovoj situaciji, predsednik Konjufca je prekinuo rad današnje sednice. 

 Preostale tačke iz ove sednice biće razmotrene u četvrtak, 23.06.2022. god. nakon završetka nove plenarne sednice, koja je predviđena da počne u 10:00 časova.