Skupština Republike Kosova

Održan je sastanak grupa kosovsko-izraelskog prijateljstva

23.05.2022

Danas je održan "online" sastanak između grupa kosovsko-izraelskog prijateljstva, odnosno između lidera ovih grupa, Avdullah Hoti iz Skupštine Republike Kosovo i Ali Salalhe iz Parlamenta Izraela.

Sastanku su prisustvovali i ambasadori zemalja Tamara Ziv, ambasadorka Izraela u Republici Kosovo i Ines Demiri, ambasadorka Republike Kosovo u Izraelu.

Poslanik Hoti se prvo zahvalio Salalhi na današnjem sastanku i uputio nekoliko zahteva u cilju produbljivanja saradnje između dve zemlje.

Teme razgovora bile su produbljivanje saradnje između zemalja, s posebnim osvrtom na moguće sporazume koji se mogu postići za zajednički ekonomski razvoj i olakšice koje se mogu stvoriti za slobodno kretanje građana obe zemlje.

Neki od Hotijevih zahteva bili su: Mogući sporazum o slobodnoj trgovini, mogući sporazum o eliminaciji dvostrukog oporezivanja, mogući sporazum o putovanju bez viza za građane obe zemlje, mogući sporazum o sezonskom zapošljavanju u Izraelu.

Salalha je sa svoje strane izrazio spremnost za unapređenje navedenih sporazuma i po svim mogućim pitanjima koja dodatno produbljuju saradnju između zemalja.

Strane su se dogovorile da uskoro dogovore međusobne sastanke, da nastave saradnju, da napreduju i pomognu svojim vladama u mogućim sporazumima između Kosova i Izraela.