Skupština Republike Kosova

Održana je javna rasprava o Nacrtu zakona br. 08/L-121 o državnom birou za verifikaciju i konfiskaciju neopravdane imovine

23.09.2022

Komisija za zakonodavstvo, mandate, imunitete, Poslovnik Skupštine i nadzor Agencije za borbu protiv korupcije, kojom predsedava Adnan Rrustemi, predsednik, održala je javnu raspravu o Nacrtu zakona br. 08/L-121 o državnom birou za verifikaciju i konfiskaciju neopravdane imovine. 

Javnoj raspravi prisustvovala je i ministarka pravde Albulena Haxhiu, kao i predstavnici državnih institucija i civilnog društva. 

Ministarka Haxhiu je na početku rekla da je Ministarstvo pravde otvoreno za sve diskusije, koje su im u prošlosti pomogle da pripreme ovaj nacrt zakona, ali i da naprave neophodne izmene. 

Ona je rekla da je svrha ovog nacrta zakona borba protiv korupcije i vraćanje javnog novca u slučajevima kada je stečeno nezakonito, a ne kršenje prava građana.

Haxhiu je naglasila i da je ideja da se napravi dobar, primenjiv zakon, a ne da se on na bilo koji način zloupotrebljava. 

Ministarka Haxhiu je rekla da će tokom razmatranja u radnoj grupi u okviru Komisije za zakonodavstvo... sve preporuke Venecijanske komisije biti upućene.

Zatim, poslanik Adnan Rrustemi je naglasio da je na osnovu činjenice da je Skupština Republike Kosovo uputila ovaj nacrta zakona Venecijanskoj komisiji na mišljenje, stvorena nova situacija. 

„Mi imamo mišljenje, imamo vrlo jasne i orijentisane namere, da nastavimo sa ovom novom politikom, ka ispunjenju jedne od naših obaveza, da će imovina koja se ne može opravdati biti vraćena državi, „vraća se građanima”, rekao je Rrustemi. 

U tom kontekstu je rekao da je i ova javna rasprava u funkciji diskusije o ovom nacrtu zakona u odnosu na mišljenje Venecijanske komisije i predložene amandmane. 

Takođe, Rrustemi je naglasio da je u cilju adresiranja preporuka iz mišljenja Venecijanske komisije, Parlamentarna grupa Samoopredeljenje analizirala i izradila predlog amandmana na ovaj nacrt zakona, koji će se razmatrati na radnoj grupi. 

U vezi sa ovim nacrtom zakona, poslanik Dimal Basha kao i drugi učesnici ove javne rasprave doprineli su svojim diskusijama.

Na kraju, poslanik Adnan Rrustemi pozvao je predstavnike civilnog društva da pošalju svoje komentare u pisanoj formi, kao i da budu deo radne grupe za razmatranje ovog nacrta zakona. 

Skupština Kosova usvojila je na prvom čitanju Nacrt zakona br.08/L-121 o državnom birou za verifikaciju i konfiskaciju neopravdane imovine.