Skupština Republike Kosovo

Predsednik Skupštine Glauk Konjufca: 4. jul je bitan datum i za Kosovo 

04.07.2022

Povodom obeležavanja 246. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, predsedavajući Grupe prijateljstva Kosovo - SAD u Skupštini Republike Kosovo, poslanik Dimal Basha, organizovao je neformalnu sednicu sa učenicima i studentima grada Uroševca. 

Na ovoj ceremoniji su učestvovali i predsednik Skupštine Glauk Konjufca, bivši američki kongresmen Jerry Weller, kao i Jessica Gumucio iz Američke ambasade na Kosovu.

Zahvalivši prisutnima na učešću, poslanik Dimal Basha je rekao da su građani Kosova uvek dužni pomoći koju su SAD ponudile za postizanje nezavisnosti.

Potom je govorio i predsednik Skupštine Glauk Konjufca, koji je istakao da je 4. jul veoma važan dan za ceo svet, ali i za Kosovo.

Predsednik Skupštine je rekao da su SAD kroz istoriju uvek pomagale našem narodu u težnji za slobodom i nezavisnošću.

„Retko kada u istoriji sveta sloboda i nezavisnost jednog naroda bude toliko važna i za druge narode. Bivši predsednik Wilson je pomogao u nezavisnosti Albanije, a 80 godina kasnije i SAD su pomogle u nezavisnosti Kosova“, istakao je predsednik Konjufca.

Da bi podelila svoje iskustvo kao državljanka SAD, Jessica Gumucio iz Američke ambasade, otkrila je učenicima i studentima istoriju nezavisnosti SAD-a. Ona je pokazala izazove koje je Amerika imala do nezavisnosti, navodeći demokratiju kao najbolji oblik vladavine.

Dok je bivši kongresmen Jerry Weller rekao da američka istorija dokazuje da nezavisnost jednog naroda znači nezavisnost mnogih drugih država. On je pomenuo i poslednji rat na Kosovu, pokazujući čvrsto prijateljstvo koje američki narod gaji sa narodom i državom Kosovo.