Skupština Republike Kosova

Sa drugog dana posete delegacije Komisije za zakonodavstvo..., u Albaniji

14.01.2022

Delegacija Komisije za zakonodavstvo…, Skupštine Kosova, koju predvodi Adnan Rrustemi, predsednik, Driton Selmanaj, Dimal Basha, Hajdar Beka i Besnik Tahiri, drugog dana posete Tirani, sastala se sa gradonačelnikom Tirane, Erion Velijaj. 

Na ovom sastanku se razgovaralo o jačanju saradnje na svim nivoima, bilo na lokalnom ili centralnom. Rečeno je da „imamo istorijsku šansu da pokažemo da su momci i devojke Albanije i Kosova podjednako sposobni, vredni i talentovani kao momci I devojke svuda u Evropi“. 

Zatim je, delegaciju Komisije za zakonodavstvo… primio je generalni tužilac Albanije Olsian Çela, koji je predstavio iskustvo Albanije u procesu provere.

Tokom ovog sastanka rečeno je da prvo treba izvršiti temeljnu preliminarnu ocenu šta je potreba za proverom i koliko će ovaj proces biti dubok. 

Çela je govorio o iskustvima Albanije, dodajući da komisija sastavljena od viših eksperata nije ponudila dovoljno argumenata o tome koliko će biti duboka provera, već́ se više zasnivala na građanskoj percepciji

“Percepcija i rezultati provere nisu bili ono što se mislilo na početku, iako je imalo efekta, jer neki korumpirani ljudi nisu mogli drugačije da izađu iz sistema“, rekao je Çela.

Druga negativna strana provere je, prema njegovim rečima, to što je nastao haos uklanjanjem velikog broja kadrova iz sistema, a sada su mnoge institucije i sudovi nekompletni. 

Tužilac je dalje govorio o važnosti integriteta provere, čemu, kako je rekao, nismo posvetili odgovarajuću pažnju od početka.

Çela je predložio delegaciji Komisiji za zakonodavstvo... da se u proces izbora načina provere uključe mnogi akteri, uključujući sudska i tužilačka veća, ali i da se konsultuju albanski stručnjaci, koji već́ imaju iskustva u ovom procesu.

Tokom dana, delegacija Zakonodavstvo… sastala se i sa ministrom pravde Ulsi Manja, koji je otkrio svoju perspektivu procesa provere. 

“Ključ uspeha je koncepcija reforme kao ustavne reforme“, rekla je ministar Manja.  

On je rekao i da Albanija i Kosovo treba da imaju zajedničke projekte i da mu se ne sviđa izraz „sporazum o saradnji”. 

“Moramo imati konkretne projekte, koji olakšavaju život našim građanima. Ministri pravde mogu da izrade projekte, ali ih sprovode zakonske komisije“, rekao je Manja.   

Delegacija Komisije za zakonodavstvo…, završila je posetu sastankom sa prof. Aurela Anastasi, ekspert visokog nivoa, i Aulona Hazbiu, ekspert EURALIUS-a, koje su detaljno predstavile iskustvo Republike Albanije u reformi pravosuđa.