Skupština Republike Kosova

Sa nastavka plenarne sednice 15. septembra 

23.09.2022

Skupština Republike Kosovo pod predsedavanjem Glauka Konjufcea, predsednika, održala je danas nastavak sednice od 15.09.2022. godine.

Nakon skupštinske debate o generalnom štrajku Unije nezavisnih sindikata Kosova (UNSK), koja je počela 15. septembra i nastavljena u četvrtak (22. septembra), predsednik Konjufca je stavio na glasanje rezoluciju koju je predložila Poslanička grupa PDK.

U glasanju je učestvovalo 67 poslanika, za rezoluciju je glasalo 22 poslanika, protiv 39, a 6 su  bili uzdržani.

Sednica je nastavljena prvim razmatranjem Nacrta zakona br. 08/L-123 o izmenama i dopunama zakona koji se odnose na racionalizaciju i uspostavljanje linija odgovornosti izvršnih agencija.

Obrazloženje i prezentaciju ovog Nacrta zakona dao je ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla, koji je naglasio da se ovim Nacrtom zakona očekuje gašenje dve agencije, Agencija za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost i Agencija za energetsku efikasnost.

Ministar Sveçla je zatražio od poslanika da razmotre reformu administracije kao državni prioritet.

Poslanici pozicije i opozicije imali su različita mišljenja o ovom Nacrtu zakona, dok u nedostatku kvoruma on uopšte nije stavljen na glasanje.

Dalje, Skupština je razmatrala u prvom čitanju Nacrt zakona br.08/L-147 o izmenama i dopunama Zakona br.04-131 o penzijskim šemama koje finansira država.

Obrazloženje za izmenu Nacrta zakona, kao predlagač, dao je poslanik Alijanse za budućnost Kosova Shemsedin Dreshaj.

“Tražimo da se ukloni diskriminatorni član koji propisuje da svaki kandidat koji ode u penziju mora imati najmanje 15 godina radnog staža pre 1. januara 1999. godine”, rekao je poslanik Dreshaj.

U međuvremenu, Fatmire Kollçaku, predsedavajuća Komisije  za zdravstvo i socijalnu zaštitu, rekla je da su oni razmotrili ovaj Nacrt zakona i da je Komisija odlučila da podnese preporuku Skupštini da ga u principu ne treba usvojiti.

Prema njenim rečima, ovo rešenje treba uraditi u okviru penzione reforme i socijalnih šema.

Svoj doprinos u raspravi dali su i poslanici poslaničkih grupa, koji su dali svoja mišljenja za ovaj Nacrt zakona.

Nakon rasprave, predsednik Skupštine Glauk Konjufca zaključio je da nema dovoljno poslanika za nastavak sednica.

Predsednik Konjufca je odlučio da se glasanje o Nacrtu zakona br.08/L-147 o izmenama i dopunama Zakona br.04-131 o državnim penzijskim sistemima i preostalih tačaka sednice od 15. septembra odloži za sledeću nedelju.