Skupština Republike Kosova

Sa posete delegacije Komisije za zakonodavstvo... u Albaniji

13.01.2022

Delegacija Komisije za zakonodavstvo, mandate, imunitete, Poslovnik Skupštine i nadzor Agencije za borbu protiv korupcije, koju predvodi Adnan Rrustemi, predsednik, Driton Selmanaj, Dimal Basha, Hajdar Beka i Besnik Tahiri, boravi u radnoj poseti u Tirani.
 
Na početku, delegacija Komisije za zakonodavstvo… Skupštine Kosova, na sastanku ih je primila predsednica Skupštine Republike Albanije Lindita Nikolla, koja je rekla da je odlična i bratska saradnja između Albanije i Kosova ušla u novu fazu. 

Ona je dodala da se ova saradnja smatra strateškom, stabilizacijom za region i orijentacionom za evro atlantsku perspektivu. 

„Albanija konkretizuje sveobuhvatno strateško partnerstvo sa Kosovom, čineći ga modelom i podsticajem za regionalnu saradnju. Saradnja između Skupštine Albanije i Skupštine Kosova ušla je u novu fazu“, rekla je Nikolla.

U međuvremenu, predsednik Komisije za zakonodavstvo..., Adnan Rrustemi, zahvalio se predsednici Skupštine Linditi Nikolli na podršci Albanije Kosovu, posebno na odličnoj saradnji između dve Skupštine.
 
„Ova saradnja, koja pomaže Skupštini Kosova u konsolidaciji parlamentarnog iskustva, doprinosi širenju međunarodnog priznanja Kosova kao i povećanju njegovog prisustva u međunarodnim organizacijama i odnosima“, rekao je Rrustemi.

Takođe, delegacija Komisije za zakonodavstvo…, sastala se sa homolognom delegacijom, Komisijom za pravna pitanja, javnu upravu i ljudska prava Skupštine, na čelu sa Klotilda Bushka. 

Glavna tema sastanka bila je jačanje parlamentarne saradnje, upoznavanje sa zajedničkim izazovima dve zemlje na putu evropskih integracija, razmena iskustava i konkretizacija saradnje između dve komisije.

Ovom prilikom Bushka je izrazio spremnost jačanje saradnje između dve parlamentarne komisije.

Dok je predsednik Komisije za zakonodavstvo… Skupštine Kosova, Adnan Rrustemi, rekao da će saradnja između dve komisije pomoći da se konsoliduje parlamentarno iskustvo u Skupštini Kosova.
 
On je ocenio važnim diskusiju o pitanjima od zajedničkog interesa, a posebno dobijanje pozitivnih modela od strane Skupštine Albanije za izradu i sprovođenje reforme pravosuđa, izborne reforme i teritorijalne reforme.
 
Tokom sastanka istaknut je značaj izrade zajedničke agende rada dve parlamentarne komisije, u okviru sporazuma o saradnji dve skupštine, kao i uspostavljanje zajedničkog sekretarijata, koji će pomoći daljoj saradnji dve parlamentarne komisije. 

Delegaciju Komisije za zakonodavstvo…, tokom dana u odvojenim sastancima primili su predstavnici Poslaničke grupe Socijalističke partije (SP), Poslaničke grupe Demokratske partije (DP), kao i narodni advokat. 

Delegaciju Komisije za zakonodavstvo… Skupštine Kosova na ovim sastancima pratio je ambasador Republike Kosovo u Republici Albaniji, Skender Durmishi.