Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za budžet, rad i transfere

03.12.2021

Komisija za budžet, rad i transfere, kojim je predsedavao predsednik Armend Muja, održala je danas sledeću sednicu.

Na ovoj sednici razmotren je Nacrt zakona br.08/L-066 o budžetskim izdvajanjima za budžet Republike Kosovo za 2022 godinu. 

Na osnovu odluke Skupštine Kosova od 25. novembra 2021. godine u vezi sa razmatranjem Nacrta zakona o budžetskim izdvajanjima za budžet Kosova, predsednik Muja je obavestio članove Komisije da je prvobitno istekao rok za procesiranje amandmana 3. decembra 2021. godine u 16 časova na Nacrt zakona od strane poslanika. 

Nakon razmatranja ovih amandmana i budžetskih zahteva, poslanik Muja je rekao da će 22. decembra 2021. godine u 10:00 časova biti održana sednica za drugo čitanje kada se očekuje usvajanje ovog zakona. Muja je na kraju ukazao da Komisija još ne zna koliko je amandmana stiglo do 16 časova od parlamentarnih subjekata.

Na današnjoj sednici, kojoj je prisustvovao i ministar finansija Hekuran Murati, razgovarano je o amandmanima o tekstualnom delu, dok je o tabelarnom ostavljeno da se raspravlja na narednoj sednici koja se očekuje da se održi  naredne sedmice. 

Nakon rasprave, tekstualni deo Nacrta zakona br.08/L-066 o budžetskim izdvajanjima za budžet Republike Kosovo za 2022. godinu, usvojen je većinom glasova članova Komisije.

Nacrt zakona o budžetskim izdvajanjima za 2022. godinu u prvom čitanju izglasan je na plenarnoj sednici 25. novembra sa 65 glasova za.

Budžet za narednu godinu planiran je da bude 2 milijarde 746 miliona evra.