Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za poljoprivredu, šumarstvo, ruralni razvoj, životnu sredinu i infrastrukturu

27.10.2021

Komisija za poljoprivredu, šumarstvo, ruralni razvoj, životnu sredinu i infrastrukturu održala je redovnu sednicu, kojom je predsedavala Fitore Pacoli-Dalipi, predsedavajuća, na kojoj je razmatran Godišnji izveštaj o stanju životne sredine na Kosovu za 2020. godinu.

Predstavljajući izveštaj, zamenik ministra za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu (MSPP), Linda Çavdarbasha, rekla je da su tokom ovog perioda vršene  promene u životnoj sredini u odnosu na prethodne godine.

Çavderbasha je ukazala na zabrinutost u vezi sa zagađenjem i kvalitetom vazduha, kao i  voda, na koje, prema njenim rečima, i dalje utiče zagađenje koje dolazi kao rezultat ispuštanja industrijskih urbanih voda, bacanja otpada u reke itd. Prema njenim rečima, trenutno se monitoring kvaliteta površinskih voda vrši u 54 tačke, dok se monitoring količine vrši u 26 stanica.

Çavderbasha je govorila  i o zaštićenim područjima i biodiverzitetu, upravljanju otpadom, javnom zdravlju, korišćenju prirodnih resursa i merama koje je ministarstvo preduzelo za poboljšanje stanja životne sredine.

Članovi komisije postavljali su pitanja i izražavali zabrinutost u vezi sa brojem dozvola za kamenolome, oštećenju šuma, informisanošću građana o zagađenju životne sredine, stanjem deponija, merama za sprečavanje zagađenja vazduha itd.

Na pitanja poslanika odgovarali su zamenik ministra Çavderbasha i direktor Agencije za životnu sredinu Afrim Berisha, dajući potrebna pojašnjenja.

Nakon diskusije, Komisija je usvojila Godišnji izveštaj o stanju životne sredine na Kosovu za 2020. godinu i prosledila ga Skupštini.

Članovi Komisije su, prema dnevnom redu, formirali i radne grupe za predloge zakona koji su prošli prvo čitanje, kao što su: Nacrt zakona o komorama arhitekata i inženjera u oblasti građevinarstva, Nacrt zakona o uspostavljanju nacionalne infrastrukture za prostorne informacije, Nacrt zakona o prodaji stanova, Nacrt zakona o zaštiti vazduha od zagađivanja, Nacrt zakona o otpadu iz industrije vađenja minerala.
Na ovoj sednici, Komisija je pokrenula inicijativu za zakonodavnu inicijativu za izmene i dopune Zakona br. 05 / L-088 o saobraćajnim pravilima.