Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za spoljne poslove i dijasporu

23.05.2022

Komisija za spoljne poslove i dijasporu, kojim je predsedavao Haki Abazi, predsednik, održala je danas sednicu na kojoj je pozvan zamenik premijera Vlade Republike Kosovo Besnik Bislimi da izveštava o dijalogu sa Srbijom.

Zamenik premijera Bislimi je, osvrćući se na dijalog Kosova i Srbije, između ostalog istakao činjenicu da je već mesecima skoro ceo fokus stranaka dogovor o registarskim tablicama i energetici, ne ostavljajući po strani pitanje nestalih lica.

“Glavni razlog zašto se brže rešavao sporazum o registarskim tablicama i energetici je taj što je ugovor o tablicama bio vremenski ograničen i kao takvo, rešenje se tražilo pre isteka ugovora. Dok je energetski sporazum, osim što je imao visoke finansijske troškove, imao i političke troškove", rekao je Bislimi.

Takođe, zamenik premijera Bislimi je istakao da je kosovska strana pokazala konstruktivnost, što je nedostajalo srpskoj strani, pa kao rezultat toga nije postignut dogovor ni o registarskim tablicama, ni o energetici.

U tom kontekstu, on je rekao da dijalog nije vođen u pravom primatu, zbog nepripremljenosti i nekonstruktivnosti srpske strane.

S obzirom na nekonstruktivnost srpske strane, Bislimi je dodao da je Vlada Kosova dužna da izradi plan "B".

Potom su članovi ove komisije postavljali pitanja uglavnom o dijalogu između Kosova i Srbije, na koja je odgovarao zamenik premijera Bislimi.

Nakon završetka debate, poslanik Abazi je izrazio zahvalnost zameniku premijera Bislimiju na informacijama koje je podelio sa članovima ove komisije.