Skupština Republike Kosova

Skupština je održala sledeću plenarnu sednicu

29.09.2022

 

Pod rukovodstvom predsednika Glauka Konjufce, Skupština Republike Kosovo sastala se danas na novoj plenarnoj sednici. 

Nakon iniciranja niza pitanja iz aktuelne situacije u zemlji, poslanici su uputili pitanja članovima vladinog kabineta.. 

Sednica je nastavljena predlogom mocije predsednice PG Samoopredeljenja, Mimoze Kusari Lila, za uvrštavanje na dnevni red odluke Vlade o produženju vanrednih mera u snabdevanju energijom. 

U ime PG PDK, poslanik Ferat Shala se usprotivio predlogu, dok je poslanik Driton Selmanaj izneo uzdržan stav PG LDK. 

Skupština je potom ovu tačku stavila na dnevni red. 

U ime izvršne vlasti, odluku je predstavila i obrazložila ministar ekonomije gđa. Artane Rizvanolli, čime je otvoren put za podnošenje stavova iz poslaničkih grupa. 

Predsednik Skupštine je posle glasanja saopštio da sa 58 poslanika koji su glasali nema dovoljno kvoruma za odlučivanje. 

Uključivanjem na dnevni red zakonodavnog rada, Skupština je prvi put razmotrila Nacrt zakona o ciljanim sankcijama protiv stranih prekršioca  ljudskih prava, koji je poslanicima predstavila ministarka pravde Albulena Haxhiu. 

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrullah Ceku je u međuvremenu predstavio Nacrt zakona o anti dopingu. 

Nakon diskusije, oba ova nacrta zakona su odobrena na prvom razmatranju u Skupštini, čime je otvoren put za njihovo razmatranje u Parlamentarnim komisijama. 

Za Nacrt zakona o edukaciji u ranom detinjstvu, koji je predstavila ministar obrazovanja, nauke i tehnologije, gđa. Arbërie Nagavci, međutim, nije bilo kvoruma za odlučivanje. 

U tim okolnostima Skupština je prekinula rad, da bi se nastavilo u ponedeljak.