Skupština Republike Kosova

Predsednik Glauk Konjufca sastao se sa zamenikom pomoćnika sekretara SAD Gabriel Escobar 

28.03.2023

U okviru zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama, predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, u pratnji ambasadora Republike Kosovo u Vašingtonu, Ilira Dugolli i šefa kabineta, Ilir Kërçeli, sastao se danas sa zamenikom pomoćnika sekretara SAD, ujedno i specijalnim predstavnikom za zapadni Balkan Gabriel Escobar.
 
Tokom sastanka razgovarano je o aktuelnim političkim dešavanjima u zemlji i regionu, procesu dijaloga i Ohridskom sporazumu, kao i narednim koracima za punu normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Srbije.

Predsednik Glauk Konjufca je ponovio stav Države Kosovo, ali i garanciju Stejt departmenta da se ne može formirati nikakva asocijacija ili bilo koji drugi mehanizam koji narušava suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i ustavni poredak Republike Kosovo.

Čelnik Skupštine Kosova i pomoćnik američkog sekretara istakli su značaj nastavka rada na zajedničkoj agendi članstva Kosova u evro atlantskim strukturama i međunarodnim organizacijama, kao i za unapređenje bilateralnih odnosa između Republike Kosovo i Sjedinjenih Američkih Država.

Očekuje se da će se tokom današnjeg dana predsednik Glauk Konjufca sastati sa kongresmenom Ritchie Torres i bivšom predsednicom Predstavničkog doma Nancy Pelosi.