Skupština Republike Kosova

Predsednik Konjufca: Cilj Kosova je jasan, članstvo u EU i NATO 

18.05.2022

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca sastao se danas sa 47 karijernih diplomata iz različitih zemalja, koji borave na Kosovu u okviru Prolećne škole za mlade diplomate, koju svake godine organizuje Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore.

Pred diplomatama 33 zemlje iz celog sveta, predsednik Konjufca je prvo govorio o radu i značaju Skupštine kao institucije i njenoj ulozi, a zatim i o dugom putu Kosova kao nezavisne i suverene države.

On je rekao da je bilo potrebno mnogo vremena za postizanje nezavisnosti i izgradnje države, smatrajući sebe, kako je rekao predsednik Konjufca, svedokom velikih promena i kretanja u našem regionu na Balkanu i u Evropi.

“Posebno su te godine 1990-1999. bile veoma strašne, jer smo upravo prošli od aparthejda Miloševićevog režima do jasnog genocida koji su nad našim narodom izvršile vojna policija i paravojne snage države Srbije. Dakle, dobro se secam 90-ih, zatim je došlo oslobođenje i misija Ujedinjenih nacija do 2008. godine, a sada doživljavamo ovu fazu koju zovemo post-nezavisnost, da kažemo epohu u našoj zemlji, što je veoma važno. Prošlo je 14 godina od proglašenja nezavisnosti i idemo napred”, istakao je Konjufca pred diplomatama. 

Predsednik Konjufca je govorio i o svom političkom putu do izbora za predsednika Skupštine, ističući jasne ciljeve države Kosovo.

“Dakle, mi smo država koja je jasno definisana u osnovnim orijentacijama na međunarodnoj sceni, kao što na primer težimo članstvu u EU i NATO, posebno u ovim teškim vremenima, posle ničim izazvane i brutalne vojne agresije Rusije protiv Ukrajine i ukrajinskog naroda. Jasno stojimo uz Ukrajinu i najoštrije osuđujem ovu rusku agresiju na Ukrajinu”, istakao je Konjufca  i dodao da je Skupština Republike Kosova i rezolucijom osudila rusku agresiju na Ukrajinu. 

U nastavku, predsednik Skupštine je govorio i o napretku Kosova u poštovanju ljudskih prava, prava manjinskih zajednica i mnogim drugim pitanjima koja našu zemlju svrstavaju uz zemlje EU.

Zahvalivši se predsedniku Konjufca na prijemu, predstavnici karijernih diplomata su izrazili zahvalnost na prilici koju im je pružila Prolećna škola za mlade diplomate i na iskustvu na Kosovu.