Skupština Republike Kosova

Članovi Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica, žrtve seksualnog nasilja tokom rata i peticije posetili Agenciju za ravnopravnost polova

29.03.2024

Članice Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica, žrtve seksualnog nasilja u ratu i peticije Albana Bytyqi, Fatmire Kollcaku, Ariana Musliu Shoshi i Eliza Hoxha održale su radni sastanak u Agenciji za ravnopravnost polova (ARP ), gde ih je primila Edi Gusia, glavna izvršna direktorka ove agencije.

Na ovom sastanku, tema razgovora bila je saopštenje o radu i aktivnostima ARP, saradnji i institucionalnoj koordinaciji.

Izvršna šefica Edi Gusia je obavestila poslanice da je ova agencija strukturisana u 4 divizije, sa ukupno 16 zaposlenih.

Takođe, ona je rekla da se radi na novom nacrtu uredbe ARP-a, u kojem će, između ostalog, biti predviđeno i povećanje broja zaposlenih, u skladu sa obimom zadataka i odgovornosti.

Potom je obavestila poslanice o saradnji i kontinuiranoj podršci koju pružaju različitim kategorijama, organizacijama i privrednim društvima.

Veoma važan fokus rada, prema rečima izvršne direktorke Gusia, je orijentisan na aspekt rodnog budžetiranja, gde je u ovom trenutku Vlada Republike Kosovo usvojila koncept dokument koji se odnosi na ovo pitanje.

Gusia je objasnila da je ovim dokumentom, između ostalog, predviđeno dodavanje izmena u tri osnovna zakona, kao što su: Zakon o upravljanju javnim finansijama i odgovornostima, Zakon o javnim nabavkama i Zakon o internoj reviziji.

Takođe, naglasila je da su u fazi pripreme novog Programa za rodnu ravnopravnost.

Potom su poslanice u svojim raspravama razgovarali o nizu pitanja vezanih za unapređenje rodne ravnopravnosti, značaju rodnog budžetiranja u svim oblastima, još sveobuhvatnijoj saradnji sa ARP i svim relevantnim institucionalnim akterima i informacijama iz ranih faza razvoja, izradu dokumenata, programa i drugih akata, kako bi ih što bolje doradili.

Učesnici sastanka su se na kraju dogovorili da u bliskoj budućnosti održe zajednički okrugli sto, na kojem će biti prisutni predstavnici Ministarstva pravde, Državnog tužilaštva i drugi akteri, na kojem će biti tema razgovora povećati broj branilaca žrtava nasilja u porodici, nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja.