Skupština Republike Kosova

Predsednik Konjufca sastao se sa predsednicima parlamentarnih komisija 

19.03.2024

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, sastao se sa predsednicima parlamentarnih komisija kako bi razgovarali o nadzoru nad sprovođenjem zakona.

Učesnici ovog sastanka bili su i predstavnici NDI, koji zajedno sa USAID-om je podržao Skupštinu izradu priručnika za proces nadgledanja sprovođenja zakona od strane Skupštine Republike Kosovo.

Predsednik Konjufca je rekao da je pored usvajanja zakona i nadzor nad njihovom primenom veoma važan za društvo i državu Kosova.

Predsednik Skupštine je ohrabrio predsednike parlamentarnih komisija da izrade i usvajaju nacrte zakona što je moguće sadržajnije, ali da se istovremeno fokusiraju na nadzorne aktivnosti Skupštine.

Predsednik Konjufca zatražio je takođe od predsednika parlamentarnih komisija da na vreme obave izveštaje o nadzoru nad sprovođenjem zakona.

Predsednik Skupštine se zahvalio USAID-u i NDI na kontinuiranoj podršci, ocenivši da će priručnik za proces nadzora nad sprovođenjem zakona popuniti prazninu u pogledu metodologije procesa nadzora koja je postojala u Skupštini Kosova.

Predstavnik NDI Valon Kurhasani rekao je da je nadzor nad sprovođenjem zakona izazov ne samo za Skupštinu, već i za skupštine drugih država.

Kurhasani je naglasio da je prilikom izrade priručnika preuzeta praksa nekoliko evropskih zemalja i da će nakon perioda pilotiranja zajedno sa Skupštinom biti procenjeno da li je potrebno da se dopuni ili ne.

Tokom diskusije, predsednici parlamentarnih komisija govorili su o iskustvima i izazovima procesa nadzora nad sprovođenjem zakona na Kosovu.

Priručnik, koji je sačinjen uz podršku USAID-a i NDI-a, visoko su pohvalili i predsednici parlamentarnih komisija.

Zajednički je zaključak da Skupština treba da poveća dinamiku nadzora nad sprovođenjem zakona na Kosovu.