Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport   

12.03.2024

Pod rukovodstvom predsednika Ardijana Gole, održana je redovna sednica Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport na kojoj se razgovaralo o stanju fizičkog, zdravstvenog i sportskog vaspitanja učenika u školama svih nivoa u Republici Kosova.

Ovoj sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije (MONT), predstavnici Fakulteta fizičkog vaspitanja, predstavnici zdravstva itd. Predsednik Komisije Gola je naglasio da je ova tema veoma značajna i da se uglavnom odnosi na fizičko i zdravlje dece uopšte.

Predstavnici Fakulteta za fizičko vaspitanje Univerziteta u Prištini predstavili su članovima komisije zabrinjavajuće stanje fizičkog, zdravstvenog i sportskog vaspitanja učenika u školama svih nivoa. Zahtevali su da se preduzmu mere za povećanje fizičke aktivnosti tokom nastave, jer, prema njihovim rečima, dva časa nedeljno, kako je predviđeno obrazovnim programima MONT-a, nisu dovoljni za fizičko i zdravlje dece i tinejdžera.

Pored toga, istakli su da su se fizički i zdravstveni uslovi u školama, prema njihovom testiranju, na oko 2 hiljade dece širom Kosova, pokazali alarmantnim u poređenju sa zemljama u regionu. Prema njihovim rečima, u Hrvatskoj se nedeljno održava pet časova fizičkih i sportskih aktivnosti. S tim u vezi, apelovano je na preduzimanje konkretnih i ubrzanih koraka po ovom pitanju. Takođe, naglašeno je da je poslednje vreme da se po ovom pitanju preduzme nešto, iako će to imati budžetske implikacije.

U međuvremenu, predstavnici MONT-a su istakli da u većini škola postoje sportske sale i većina nastavnika ima slobodu da razvija dodatne aktivnosti iako su nastavni planovi i programi određeni sa po 2 časa.

Članovi Komisije su vodili diskusije i pokrenuli mnoga pitanja u vezi sa ovom temom, dok su predstavnici Fakulteta fizičkog vaspitanja Univerziteta u Prištini dali pojašnjenja i objašnjenja u vezi sa postavljenim pitanjima.