Skupština Republike Kosova

Vanredna sednica Skupštine  

28.03.2024

Skupština Republike Kosova, kojom je predsedavao predsednik Glauk Konjufca, održala je danas vanrednu sednicu sa jedinom tačkom dnevnog reda „Osnivanje  Istražne parlamentarne komisije  za pregovaračke postupke nabavke bez objavljivanja obaveštenja o ugovoru, u ministarstvima i u centralnim javnim preduzećima“.

Radovi su otvoreni minutom ćutanja u čast palih za slobodu u masakrima u Velikoj Kruši, Maloj Kruši, Dardaniji u Peći, Izbici, kao i porodice Lllugaliu, Duriqi i Bogujevci u Podujevu, u njihovoj  25- oj  godišnjici.

Takođe, Predsednik je, u ime svih poslanika Skupštine, izrazio saučešće američkom Senatu i porodici Liberman zbog gubitka velikog prijatelja Kosova, senatora Džoa Libermana, koji je 34 godine služio u američkom Senatu i neumorno branio temu vezanu za slobodu Kosova.

Posebna zahvalnost data je omladinskom forumu nemačke CDU, ističući nezamenljiv doprinos Nemačke i CDU našoj slobodi i nezavisnosti.

Dalje, reč je dobio poslanik iz redova PG PDK Abelard Tahiri, kao inicijator ove sednice i formiranja parlamentarne istražne komisije, zajedno sa poslanicima potpisnicima. Poslanik Tahiri je u svom govoru objasnio značaj i razumnost formiranja ove komisije, pozvavši sve poslanike da podrže njeno osnivanje.

U ime PG LVV-a, poslanik Adnan Rustemi je naglasio da je ovaj tenderski postupak, za koji opozicija optužuje aktuelnu vlast, uglavnom korišćen u prethodnim vladama, pa smatra da je zahtev opozicije uopšte neozbiljan, a ne na sve sumnjivo u vladi Kurtija, u kojoj, prema njegovim rečima, postoji transparentnost i odgovornost, što će i dalje biti.

U ime PDK, poslanica Blerta Deliu Kodra smatrala je da je tenderisanje putem pregovora, bez ikakve tenderske procedure sa mnogo nepravilnosti, kao i suprotno zakonu, prema njenim rečima, već́ postalo standard ove vlade. Zbog toga, kako je rekla, u cilju borbe protiv ove masovne korupcije, ističe se hitna potreba za formiranjem istražne komisije za rasvetljavanje eventualnih nepravilnosti.

Poslanik Besijan Mustafa iz PG LDK rekao je da Skupština ima ustavno pravo da osniva istražne komisije, a još više, s obzirom na to da je, prema njegovim rečima, samo 2,5 odsto ugovora sa jednim izvorom nasleđeno od prethodnih vlada, dok je 97,5 odsto ovakvih ugovora su novi, pa pripadaju ovoj vladi.

Šef Generalne skupštine AAK-a Besnik Tahiri rekao je da je formiranje komisije najmanje što ova vlada može da uradi i da jedno izvorni tenderi guše konkurenciju u privatnom sektoru i protivzakonito su.

U ime Vlade govorio je ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Liburn Aliu, koji je dao svoje objašnjenje za ministarstvo koje vodi, pojašnjavajući da iako sebe ne smatra predmetom pitanja, to je ono što mi se bave takozvanim aneks-ugovorima o dopunskim poslovima, koji su unapred planirani i koji su u okviru osnovnog ugovora pa samim tim i u okviru zakona. On je u ovom slučaju pomenuo slučaj sa nastavkom zakona o legalizaciji, imajući u vidu da je 75 odsto objekata bez dozvole, a legalizaciju rade opštine.

Nakon što je rasprava iscrpljena, u nedostatku kvoruma, sednica je prekinula rad.