Skupština Republike Kosova

Komisija za javnu administraciju, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj održala je saslušanje kandidata sa članovima Nezavisne Komisije  za medije.

18.03.2024

Komisija za javnu administraciju, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj, koju predsedava Valon Ramadani, predsednik, održala  je nadzorno saslušanje o zahtevu za članove Nezavisne komisije za medije (NKM), povodom tvrdnji o nezakonitom i neovlaštenom emitovanju "Premijer lige“ na Kosovu od „ArtMotion“ preko „Arena Sporta“, u kom slučaju je preko jednog pisma reagovala i „Premijer liga“.

S obzirom da "Premijer liga" ima pravo da prenosi fudbalske utakmice operaterima "DigitAlb" na albanskom jeziku i "Arena" na srpskom jeziku, predsednik NKM-a,  Jeton Mehmeti je naglasio da je zatražio dodatna pojašnjenja, ukoliko ova dva operatera, koji nisu licencirani od strane NKM -a, imaju pravo da ih emituju trećim stranama.

Kako je istakao predsednik Mehmeti, "Premijer Liga" je pojasnio da ova dva operatera imaju pravo da ugovaraju treće strane za distribuciju, samo putem ovlašćenja datog od "Premijer Lige", kao i sporazuma postignutog između operatera.

Nakon traženja pojašnjenja od lokalnih distributivnih operatera, ističe se da oni imaju pravo distribucije uz potvrdu "Arene", dok se u poslednjem pismu pristiglom od "Premijer lige" navodi da "Premijer liga" nije direktno ovlastilo "ArtMotion" da prenosi fudbalske utakmice na Kosovu i da nije ovlastilo "Arena Sport" da prenosi fudbalske utakmice na Kosovu preko "ArtMotion".

Povodom ovog pitanja, članovi NKM-a,  su istakli da postoje nejasnoće i sumnje u vezi sa zloupotrebom prenosa utakmica „Premijer lige“ na Kosovu i kao rezultat toga, dodaju da se predmetno pitanje još ispituje na osnovu činjenica  i argumenata.

Pozivajući se na dopise iz "Arene" i "Premijer lige", kao i na dosadašnje oprečne činjenice, članovi komisije postavljali su pitanja i iznosili svoje stavove, ističući da za svaki eventualni prekršaj i za ilegalna emitovanja. 

Predsednik komisije Valon Ramadani je nakon čitanja pisma  pristiglog iz "Premijer lige" ponovio stav da se prenos fudbalskih utakmica odvija bez ovlašćenja  ove lige.

Ramadani je zaključio ovo nadzorno saslušanje, ističući da će se sačekati odluka NKM-e o prekršajima koje su počinili operateri, bez ometanja i pritisaka.