Skupština Republike Kosova

Plenarna sednica Skupštine

02.05.2024

Današnja plenarna sednica Skupštine Republike Kosovo, kojom je predsedavala potpredsednica Saranda Bogujevci, počela je sa radom razmatranjem nacrta rezolucije koja se odnosi na nalaze Izveštaja Stejt departmenta SAD-ASD.

Kao predlagač ove tačke, poslanik Abelard Tahiri, sa skupštinske govornice, rekao je da je trećina ove vlade pod istragom za koruptivne afere, dok je dodao da Skupština treba da se sastane i raspravlja o datumu izbora. Prema njegovim rečima, nikada više nije bilo zahteva za anketne komisije u Skupštini Kosova.

Predsednica PG VV-a Mimoza Kusari-Lila rekla je da izveštaj američkog Stejt departmenta ima propusta i netačnosti. Ona je rekla da na osnovu velikog broja krivičnih prijava nema govora o podizanju optužnica, jer ih nema. Prema njenim rečima, dve pomenute kazne, koje su za ministarku i zamenicu ministrke su za kašnjenje u prijavljivanju imovine. Poslanica Kusari-Lila je naglasila da izveštaj ASD-a ne pravi kvalitativnu podelu aktera za koje ANK ukazuje da su napali novinare. Ona je rekla i da se u izveštajima stalno navode niske kazne ili propusti pravosuđa. Iz tog razloga, rekla je ona, veting bi trebao biti prioritet.

U ime PG PDK-a, Blerta Deliu-Kodra je rekla da najnoviji nalazi izveštaja ASD-a i Freedom house pokazuju da njihov narativ govori o ozbiljnoj korupciji u vladi, napadima na novinare i nasilju u porodici. Ona je navela i slučaj dvojice administrativnih službenika koji su, prema njenim rečima, imali hrabrosti da prijave korupciju i zbog toga su suspendovani.

U ime PG Demokratskog saveza Kosova poslanik Armend Zemaj rekao je da se vlast ne bori protiv korupcije i da je izveštaj, prema njegovim rečima, oborio propagandu većine koja je tvrdila da se bori protiv korupcije. On je naglasio da izveštaj pokazuje četiri glavna nalaza, kao što su: ozbiljna korupcija u vlasti, ozbiljni problemi sa nezavisnošću pravosuđa, ozbiljna ograničenja slobode izražavanja, nedosledni koraci u istrazi, gonjenju i kažnjavanju službenika.

Predsednik PG AAK-a Besnik Tahiri rekao je da je za četiri godine mandata vlada zadobila poslednji udarac u poslednjih godinu dana. Tahiri je rekao da izveštaj ASD-a govori da vlada ima ozbiljan problem sa korupcijom. Prema njegovim rečima, drugi nalaz se odnosi na nezavisnost pravosuđa.

Uzimajući reč na sednici, ministar finansija Hekuran Murati je povukao paralelu sa prošlošću, ističući da se u izveštaju američkog Stejt departmenta za 2023. reč korupcija pominje 12 puta, dok je u 2019. pomenuta 24 puta. On je dodao da ako uđemo u kvalifikovanje i analiziramo rečenice, vidimo da je u pojedinim slučajevima čak i izveštač pao na dezinformacije medija i nevladinih organizacija. Šef Ministarstva finansija je dodao da je krađa zaustavljena, deca i porodilje primaju dodatke, ima povećanja budžeta za vojsku, dok je dodao da će ova 12-struka reč korupcija, prema njegovim rečima, biti dovedena na nulu.

„U 2023. godini reč korupcija se pominje 12 puta u izveštaju ASD-a. U 2019. pomenuto je 24 puta. Prema izveštaju ASD, u kvantitativnom smislu postoji barem prepolovljenje. I mi pozdravljamo ovu procenu koja govori da ima bar prepolovljene korupcije“, rekao je ministar Murati.

Potom je reč uzela ministarka pravde Albulena Haxhiu, koja je rekla da kao vlada čine dovoljno u borbi protiv kriminala i korupcije, ali prema njenim rečima, to nije dovoljno. Ministarka Haxhiu je izjavila da i institucije pravde trebaju da rade u tom pravcu.

„I ranije smo vas obavestili da postoji preko 200 predmeta koje je Kurtijeva vlada poslala ili policiji ili tužilaštvu. U trenutku kada smo kao ministri prihvatili zadatak, imali smo obavezu da nalaze po institucijama uputimo policiji ili tužilaštvu. Ni za jedan od ovih slučajeva, bar koliko sam ja upoznata, a govorim sa punom odgovornošću za slučajeve upućene od strane Ministarstva pravde, ne postoji optužnica za osobe koje smo prijavili“, rekla je ministarka Haxhiu.

Debata je nastavljena brojnim raspravama poslanika iz reda pozicije i opozicije, koji su, u zavisnosti od političkih opredeljenja, izneli svoje stavove o ovoj tački dnevnog reda.

U ime predlagača, poslanik Bekim Haxhiu (PDK) predstavio je nacrt rezolucije, koji zbog nedostatka kvoruma nije mogla da bude stavljena na glasanje. Ovom prilikom Skupština je za danas obustavila rad o čijem nastavku će odlučiti Predsedništvo Skupštine.