Skupština Republike Kosova

Predsednik Konjufca: Posvećeni preduzimanju reformi u skladu sa duhom i ciljevima SEECP-a

20.04.2024

Parlamentarna skupština Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (PS PSJE)

U Skupštini Republike Kosovo, pod motom „Obrazovanje za drugačiji svet“, danas je počeo rad Parlamentarne skupštine Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SP SPJE).

Rad Skupštine odvijao se sa Generalnom komisijom za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku, koju je zvanično otvorila predsednica ove komisije, poslanica Skupštine Republike Kosovo, Vlora Dumoshi.

Predsedavajuća Dumoshi je, poželevši dobrodošlicu na Kosovu članovima ove skupštine, istakla da je ovo prvi put da Skupština Kosova fizički dočekuje predstavnike SP PSJE-a i da, prema njenim rečima, ovo zalaganje i učešće svih članova samo produbljuje i vodi napred regionalnu i širu međuparlamentarnu saradnju.

Radnim sednicama je prethodilo obraćanje predsednika Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca i ministarke obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci.

Predsednik Skupštine Glauk Konjufca je u svom govoru osvrnuvši se na ovogodišnji moto ove organizacije istakao da PS SPJE nastavlja da bude jedini forum regionalne saradnje, koji obuhvata svih 13 zemalja jugoistočne Evrope, što ga čini najsveobuhvatnijim formatom u regionu. Prema njegovim rečima, PS SPJE je stvorena radi unapređenja dobrosusedskih odnosa i unapređenja dijaloga i saradnje između učesnika sa perspektivom integracije Jugoistočne Evrope u evropske i evroatlantske strukture.

„Kosovo je aktivan učesnik u SEECP-u od 2014. godine. Kao članica, Kosovo je doprinelo osmišljavanju, sprovođenju i praćenju reformi u vezi sa EU, redovno učestvujući u procesima kreiranja politike. Tokom ovih godina naše institucije su bile posvećene preduzimanju neophodnih reformi, vodeći računa da one budu u skladu sa duhom i ciljevima SEECP-a“, naglasio je predsednik Konjufca.

Osvrćući se na značaj foruma, predsednik Skupštine je istakao potrebu da se nastavi saradnja na ostvarivanju ciljeva koje je ovaj forum postavio, u oblastima od zajedničkog interesa, kako bi se negovala što konstruktivnija saradnja između država članica, čime bi se obezbedilo da region ima koristi od mogućnosti koje nude Evropska unija i evroatlantske strukture.

„Pošto je Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi važna platforma za regionalnu saradnju i integraciju, naše učešće u ovom mehanizmu smatramo suštinskim za napredak ka stabilnijoj, sigurnijoj i prosperitetnijoj budućnosti. Stoga je važno da nastavimo da radimo zajedno na postizanju ciljeva postavljenih u SEECP-u u oblastima od zajedničkog interesa, da negujemo najkonstruktivniju saradnju između nas, osiguravajući tako da region ima koristi od mogućnosti koje nude Evropska unija i evroatlantske strukture“, naglasio je predsednik Konjufca.

Ministarka obrazovanja Arberie Nagavci je povodom motoa ove skupštine „Obrazovanje za drugačiji svet“ istakla da je moto ovog foruma suštinska osovina lokalnog, regionalnog i globalnog diskursa o neophodnim promenama u obrazovnom sistemu, u skladu sa modernim vremenima i zahtevima tržišta rada. U svetu koji napreduje vrtoglavom brzinom, dodala je ona, kreiranje politike mora biti relevantnije nego ikada, i treba ići paralelno sa razvojem na terenu i na tržištu.

Takođe, ministarka Nagavci je rekla da drugačiji svet zahteva različite i promenljive veštine, a pre svega sposobnost kombinovanja talenta i discipline na kreativan način.

„Jedan od konkretnih načina na koji prilagođavamo obrazovanje drugačijem svetu je razvoj profesionalnih veština, u skladu sa zahtevima tržišta rada – istovremeno u skladu sa prioritetima Evropske unije i Evropskom godinom Veštine. Naime, na inicijativu Ministarstva obrazovanja, 2022. godine po prvi put smo započeli pilotiranje dualnog obrazovanja u srednjim stručnim školama Kosova, po nemačkom modelu. U rekordnom roku od dve godine uspeli smo da operacionalizujemo 12 profila dualnog obrazovanja, u 24 škole, u 14 opština u zemlji, sa 920 učenika. U međuvremenu nastavljamo rad na finalizaciji kurikulumskog paketa i obuci nastavnika u dualnom obrazovanju“, rekla je, između ostalog, ministarka Nagavci.

U nastavku, forum je nastavio sa radom sednicama predstavljanja rada članova skupštine. 

S tim u vezi, koordinator za JIE i viši analitičar ekonomskih politika, Arslan Umut Ergezer, o Sveobuhvatnom indeksu rasta u JIE, naveo je da je ovaj indeks nedavno realizovan i da je u skladu sa strategijom 2030. Umut je prilikom svog predstavljanja naglasio da je stavljanje akcenata samo na članstvo u EU dovelo do toga da države ostave po strani faktore koji indirektno pomažu agendi članstva u EU.

Skupština je nastavila rad prezentacijama i tematskim diskusijama vezanim za obrazovanje za drugačiji svet.

Predsedavajuća sastanka, poslanica Vljora Dumoshi, u predstavljanju izveštaja i nacrta rezolucije, istakla je da ovaj izveštaj opisuje glavne promene i razvoj u oblasti obrazovanja sa fokusom na prilagođavanje obrazovnih sistema za pripremu učenika za drugačiji svet i u brzom razvoju, uključujući relevantne veštine za zapošljavanje i međunarodnu saradnju u jugoistočnoj Evropi (JIE).

„Izveštaj obuhvata tri glavna segmenta: Kontinuirane promene i obrazovanje, uticaj tehnologije na obrazovanje i globalno tržište rada. U pogledu kontinuiranih promena i obrazovanja, izveštaj naglašava potrebu za stalnim promenama i poboljšanjima u obrazovnom sistemu kako bi se on prilagodio zahtevima sveta koji se razvija. Da bi se to postiglo, važno je razviti nove pristupe, alate i strategije koje se bave aktuelnim problemima u obrazovanju“, rekla je predsedavajuća Dumoshi.

Nakon što je debata završena, prisutni članovi su jednoglasno usvojili nacrt izveštaja i nacrt rezolucije, koje je predstavila predsedavajuća Dumoshi.

Rad Skupštine nastavlja se sutra u 9.30 sa Generalnim odborom za pravdu, unutrašnje poslove i bezbednost.