Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije  za životnu sredinu, hranu, poljoprivredu, planiranje i razvoj

23.04.2024

Komisija za životnu sredinu, hranu, poljoprivredu, planiranje i razvoj, predvođena od predsednice Fitore Pacolli-Dalipi, održala je redovnu sednicu, na kojoj je nakon razmatranja, usvojen Nacrt zakona 08/L-242 o energetskom učinku zgrada, koji je prosleđen dalje za drugo čitanje na plenarnoj sednici.

Sednica je nastavljena povodom zabrinutosti poslanika Milazima Salijaja u vezi sa otuđenjem javne imovine Prištinskog univerziteta „Hasan Prishtina“, Tehničkog fakulteta.

Poslanik Salijaj je predstavio obavljene posete nadležnim institucijama u kojima  je bilo  zloupotrebe i manipulacija otuđenjem javne imovine UP, Tehničkog fakulteta.

On je naglasio da je otuđenje ove javne imovine izvršeno protivzakonito i da, prema njegovim rečima, predstavlja krivično delo. S tim u vezi, komisija je jednoglasno pozvala na hitan rad u ovom pravcu kako bi se što pre otkrili zloupotrebitelji javne imovine UP.

U međuvremenu, predsednica ove komisije Fitore Pacolli-Dalipi obavestila je poslanike o pokretanju izmene i dopune Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, na čemu će se, kako je rekla, raditi na narednim sednicama.

Takođe, tokom ove sednice, razmotren je i zahtev meštana Prištinskog naselja “Toukbahçe” koji se odnosi na otuđenje nekih izvora vode. U vezi sa ovim pitanjem, komisija se složila da prosledi zabrinutost stanovnika u pisanoj formi nadležnim organima, odnosno opštini Priština, Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i KRU-Priština.