Skupština Republike Kosova

Sa nastavka plenarne sednice

27.11.2020

Skupština Republike Kosova, pod predsedavanjem pod predsednice  Arbërie Nagavci, nastavila je danas plenarnu sednicu  sa preostalim tačkama iz prethodnih sednica.  

Ova sednica  je počela uz čestitke  za  „Dan zastave“  i „Dan BSK-a“.
Potom je potpredsednica, Nagavci,  rekla  da odlukom Predsednice Skupštine Vjosa Osmani,  poslanik Kadri Veseli, iz redova PDK-a, zbog ostavke,  biće zamenjen poslanikom, Fadil Nura, koji je na ovoj sednici  položio zakletvu  za obavljanje dužnosti,  kao što je predviđeno  tekstom poslaničke zakletve.  

Sednica je nastavila rad sa nedovršenim tačkam  iz plenarnih sednica od   16, 21 i 29. oktobar 2020.  god. Ali,  pošto predloženi amandmani nisu  dobili dovoljan broj poslaničkim glasovima,  nije uopšte iznet na glasanje  Nacrt zakona br.  07/L-025  o ratifikaciji sporazuma  između  Republike Kosova i Međunarodne asocijacije za razvoj u vezi finansiranja programa: „ Podsticaj i razmatranje mogućnosti  za obezbeđenje vode“.  

U izostanku kvoruma, nije bilo odlučivanje ni o Nacrtu zakona br.   07/L-035  o ratifikaciju  Sporazuma o kreditu  za likvidnost hitnosti vitalne infrastrukture  između Republike Kosova i Evropske banke za obnovu i razvoj; Nacrtu zakona   07/L-036 o ratifikaciju  finansijskog ugovora između Republike Kosova i Evropske banke za investicije  o Projektu  impijanta otpadnih voda u Gnjilanu;  Nacrtu zakona br  07/L-037  o izmenama i dopunama Zakona br.   02/L-31 o verskim slobodama na Kosovu. 

Odlučivanje nije bilo niti o Nacrtu civilnog zakonika Republike Kosova br.   07/L-019.
Potom je sednica nastavila rad sa nedovršenim tačkama iz  plenarnih sednica održanih  dana  7, 13, 14. avgusta i  17, 18, 21, 25, 28. septembra 8, 16 i 29 . oktobra 2020.  god. Zbog niskog učešća poslanika na glasanju, nije postignut kvorum odlučivanja niti  o  Nacrtu zakona o zaštiti vrednosti  rata Oslobodilačke Vojske Kosova. 

Kvoruma nije bilo niti u vezi Predloga rezolucije sa izveštavanja  sa izveštavanja premijera Hoti u vezi sa dijalogom  Kosovo – Srbija, niti o Predlogu Rezolucije  sa interpelacije  ministra MUP –a g-din Agim Veliu, prema zahtevu poslanice  Fatmire Mulhaxha-Kollçaku, potpisanog i od  9. ostalih poslanika  „Lëvizjes Vetëvendosje“  u vezi  ulaska i patroliranja uniformisanih pripadnika Republike Srbije na teritoriju Republike Kosova, odnosno  u selu Karaćevo opštine Kamenica.  

Odlučivanje nije bilo  niti  o Nacrtu zakona  o privremenim merama  za olakšavanje efekta pandemije  COVID-19. 
Na glasanje su iznete i nedovršene tačke sa  plenarne sednice održane   8, 12, 16 i  29. oktobra 2020. god., ali u izostanku kvoruma nije se odlučilo ni o  Nacrtu zakona br. 07/L-018  o izmenama i dopunama Zakona br.   05/L-132  o motornim vozilima, niti  o  Predlogu rezolucije sa interpelacije  sa premijerom Hoti u vezi odgovornostima u odnosu na tokove  u procesu dijaloga u Briselu, vezano za rad tehničkih grupa.  

U nastavku,  na ovoj sednici  se procedovalo i sa nedovršenim tačkama  sa plenarnih sednica održanih  dana   21. i 29. oktobra  2020. god. , gde sa interpelacija Premijera Hoti, proizašla su tri predloga rezolucije.  

O ovim rezolucijama koja se odnose  direktno na  jednu godišnju obustavu  apliciranja Republike Kosova za članstvu u Međunarodnim organizacijama, uključivanje Republike Kosova u „Zoni Balkanskog Mini - šengena“  kao i u vezi deklarisanja i stava premijera  za sprovođenje Sporazuma za osnivanje asocijacije  opština sa srpskom većinom, nije postignuto odlučivanje zbog izostanka kvoruma.   

Sednica je nastavila rad sa iznošenjem na glasanje  nedovršenih tačaka  i sa plenarnih sednica održanih 29. oktobra, 2. i 3. novembra 2020. god. Ali nije bilo odlučivanja  o: Nacrtu zakona br.   07/L-021 o vlasničkim pravima stranih državljana u Republiku Kosova; Predlog Rezolucije sa parlamentarne debate u vezi problema  albanskog stanovništva na severu Mitrovice i ostalih  opština na severu Kosova  o preprekama koja im se postavljaju za povratak  u svoju imovinu,  i preprekama za obnovu  zapaljenih kuća u toku rata.  

Međutim, sa 67. glasova za, 1. uzdržanih i nijedan glas protiv, Skupština je usvojila preporuke Komisije  za nadzor javnih finansija u vezi Godišnjeg izveštaja revizije  za 2019. god., kao i sa 68. glasova za, nijedan uzdržanih i nijedan glas protiv,  Skupština je usvojila Predlog rezolucije  iz parlamentarne rasprave u vezi senzibilizacije i mera koje se trebaju preduzeti od  Vlade Republike kosova i dotičnih institucija u borbi protiv  raka dojke. 

Dok, Predlog rezolucije sa parlamentarne rasprave u vezi Nastavljanja Vlade Srbije da drži u tajnosti istinu o sudbini  preko 1600 albanskih civila, kidnapovanih  od ove zemlje tokom genocidnog rata na Kosovu, koji se još smatraju nestalima, nije uopšte iznet na glasanje, s obzirom da još uvek nije bilo usklađivanje ove rezolucije. 
 

Na ovoj sednici se procedovalo i sa  Predlogom rezolucije  sa interpelacije sa premijerom Hoti,  prema zahtevu  8. poslanika PG LVV-a u vezi stavljanja van snage  Task – snaga protiv korupcije  u Policiji  Kosova, ali u trenutku iznošenja na glasanje,  zbog izostanka kvoruma nije se odlučilo  o toj tački koja je bila nedovršena sa plenarne sednice od 13. 11.2020. god.  

Na glasanje su iznesene i nedovršene tačke sa plenarnih sednica  od   12, 19 i 23. novembra 2020. god.
Zbog izostanka kvoruma nije se odlučilo ni o Predlogu Rezolucije iz interpelacije sa premijerom Hoti, na zahtev poslanice   Saranda Bogujevci, podržane i od  6. poslanik PG  LVV-a po pitanju: „Štetno tretiranje teme nepronalaženih u obavezama  od  4. septembra, uslovljavajući  sa raseljenim licima.  

Na ovoj sednici  nije bilo odlučivanja ni o Nacrtu zakona br.   07/L-033 o međunarodnom privatnom pravu; Nacrtu zakona br.  07/L-027 o izmenama i dopunama Zakona br.  04/L-008 o Socijalno ekonomskom savetu. 

Isto tako se postupilo i  u vezi Nacrta zakona br.   07/L-028  o inspektoratu rada;  Nacrtu zakona br.   07/L-038 o elektronskom  identifikovanju  i poverenim uslugama  u elektronskim transakcijama; Nacrtu zakona br.  07/L-012  o izmenama i dopunama Zakona br. 03/L-073 o opštim izborima u Republiku Kosova, izmenjenog i dopunjenog Zakonom br. 03/L-256. 

S obzirom da niko od Vlade nije bio prisutan  da pred Skupštinom prezentira  Izveštaj o budžetu Republike Kosova za 2019. god., kao i Godišnji izveštaj  Kosovske agencije za statistiku za 2019. god., ove tačke nisu iznošene uopšte u diskusiji.  

Potom je iznesen na glasanje  Godišnji izveštaj Organa razmatranja javnih nabavki  za 2019. god.  kao i Preporuke Komisije za nadzor javnih finansija u vezi revizije Godišnjih finansijskih pregleda Ministarstva  obrazovanja, nauke i tehnologije za 2019. god.,  o čemu nije bilo odlučivanja. 

Međutim usvojeni su: Godišnji izveštaj  regulativnog autoriteta  javnih  nabavki za 2019. god., kao i Godišnji izveštaj učinkovitosti Nacionalne Kancelarije za reviziju za 2019. god. 

Isto tako, sa 63. glasova za, Skupština je imenovala  članove Ad – hoc Komisije za izbor kandidata  za 2 (dva)  člana Nezavisne Komisije za medije iz redova albanske zajednice.  

U vezi  razmatranja zahteva  Parlamentarne istražne komisije o procesu licenciranja rada, nadzora i  aplikacije za dozvolu za hidrocentrale u Republiku Kosova, za produženje mandata i usvajanje budžeta,  poslanica Eliza Hoxha, predsedavajuća ove Komisije je  informisala  da je u načelu usvojen ovaj zahtev,  ali  potrebna  je  i saglasnost Skupštine o budžetskim linijama, i da na nekoj   od narednih sednica, izglasaće se zahtev u celini.  

Na dnevnom redu ove sednice je bila i interpelacija  ministra MUP-a, g-dina Agim Veliu, na zahtev poslanice   Fatmire Mulhaxha-Kollçaku, podržane  od 5. ostalih poslanika u vezi izbegavanja  da izveštava Komisiju  za pitanja sigurnosti i odbrane.  
Potpredsednica, Nagavci,  je informisala Skupštinu da Ministar Veliu, po drugi puta ne prisustvuje plenarnoj sednici. Tako da je diskusiju u vezi ove tačke nastavila  sa inicirajućem interpelacije poslanicom   Fatmire Mulhaxha-Kollçaku, kao i sa predstavnicima parlamentarnih grupa.  

U svojstvu inicirajućeg,  poslanica Kollçaku  je rekla da svako pitanje upućeno ministru Veliu je ostalo bez odgovora  i uz  uzastopnih pokušaja. Ona je naglasila da Veliu, nije se odazvao  pozivima Komisije, za izveštavanje i  isto tako nije naveo datum kada može biti prisutan da odgovara ustavnim obavezama. Poslanica Kollçaku,  među ostalog, istakla  nekoliko pitanja iz oblasti  MUP-a i ne odaziva i  ćutnju g-dina Veliu je okvalifikovala  kao neodgovornost  u odnosu  na izveštavanja koje treba  podneti.  

„Ne učinkovitost zahteva objašnjenje“ naglasila je ona, pozivajući Skupštinu  da traži pismeni izveštaj  od MUP-a u vezi svoje delatnosti. 
U vezi  ove interpelacije,  u ime PG LVV reč je uzeo poslanik,   Mefail Bajqinovci,  koji je postavio  nekoliko pitanja  i  izneo nekoliko razloga, zbog kojih, prema njemu, ministar Veliu ne dolazi za izveštavanje na Skupštinu. Poslanik, Bajqinovci, je naglasio da interpelacije nije započeta dok ne bude prisutan  ministar, Veliu, da odgovara  na pitanja poslanika.  

Ali, ovu konstataciju je osporavao poslanik Arben Gashi,  koji u ime PG LDK-a je rekao  da je interpelacija već započeta, i da  „Ima zloupotrebe i lične dobiti u rukovođenju ovom interpelacijom“.  

Potom iz PG PDK-a reč je tražila poslanica,   Ganimete Musliu, koja je interpelaciju smatra  ne završenom. Ona je  među ostalog rekla  da Veliu ima odgovornost  prema Skupštini i građanima, da izveštava o svom radu. Ona je isto tako nazvala zloupotrebom potpisa  pristupa  LVV-a o načinu kako među deluju u interpelaciju  i da to koriste za kampanju.  

Međutim, poslanik,  Bekë Berisha, iz PG AAK-a je rekao da je cilj interpelacije bio da se adresiraju nekoliko pitanja i dileme ministru Veliu.  S obzirom ministar,  Veliu, nije bio prisutan on je predložio da se ova sednica prekida.  

Na taj način, potpredsednica Nagavci,  istakavši da izostanak  Ministra  za izveštavanje pred Skupštinom, dva puta za redom,  je nova situacija   i prekinula rad  ove sednice. Za nastavak interpelacije ministrom, Veliu, odlučiće Predsedništvo Skupštine Republike Kosova na nekoj od narednih sednica.