Skupština Republike Kosova

Skupština je raspravljala o situaciji osoba sa ograničenim sposobnostima na Kosovu

03.12.2020

Povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa ograničenim  sposobnostima,  Skupština Republike Kosovo, na zahtev poslanika Fetah Rudi, sazvala je posebnu sednicu za raspravu o statusu prava osoba sa  ograničenim sposobnostima u Republici Kosovo.

Pred gostima, osobama sa ograničenim sposobnostima, kao i poslanicima Skupštine, predsednica Skupštine dr. Vjosa Osmani, rekla je da 3. decembar je dan da se shvati koliko je spremno kosovsko društvo da uključi ovu kategoriju u sve organizacije u zemlji. Ona je rekla je da je Kosovo učinilo izuzetno malo u garantovanju dostojanstvenog života osoba sa ograničenim sposobnostima, koje ona smatra da su izvanredni potencijal, ali kojima treba pružiti podršku i jednake mogućnosti.

„Jasna poruka za sve nas ovde je da smo učinili malo, učinili smo izuzetno malo da garantujemo dostojanstven život ovoj zajednici u našoj zemlji. Država Kosovo još uvek nema podatke o broju osoba sa ograničenim sposobnostima koje žive na Kosovu “, naglasila je predsednica  Osmani, dodajući da bez statistike ne može biti ni kvalitetnih  politika.

Ona je rekla da je neoprostivo da samo 10% dece sa ograničenim sposobnostima pohađaju nastavu u javnim školama na Kosovu, dok je 90% njih ostalo van škola. 
Osmani je dodala da su izazovi sa kojima se suočavaju osobe sa ograničenim sposobnostima odraz neuspeha kosovskog društva da im pruži jednake mogućnosti.

Uzevši reč, poslanik Fetah Rudi, u svojstvu pokretača ove sednice, zahvalio se predsednici Osmani na njenoj stalnoj posvećenosti da omogući lakši pristup njemu i drugim osobama sa invaliditetom u skupštinskoj sali.

Zahvalivši svima koji su ga do sada nosili stepenicama skupštinske sale, on je rekao da bi institucije trebale preduzeti sve mere kako bi obezbedile pristup osobama sa ograničenim sposobnostima.

„Za mene se postavlja lift, ali to će služiti Skupštini i osobama sa posebnim potrebama,  koji će u narednim sazivima biti poslanici, predsednik Skupštine, predsednik i ministri. Zbog dosadašnjeg nedostatka lifta, shvatili smo da bi Skupština trebalo da preispita zakone, kako bi uklonila birokratske procedure. Dok svi mi poslanici moramo na vreme delovati da regulišemo pristup osobama sa posebnim potrebama,  jer je to zakonska obaveza “, naglasio je poslanik Rudi.

Govoreći o poteškoćama sa kojim se svakodnevno suočavaju osobe sa ograničenim sposobnostima, zbog nedostatka neophodne infrastrukture, Rudi je rekao da se moraju preduzeti sve mere za poštovanje i ispunjavanje uslova za njih.   

U nastavku, predstavnici parlamentarnog Fitim Uka (VV), Frashër Demaj (LDK), Besa Ismaili (PDK), Arbër Tolaj (AAK) i Arbëreshë Krasniqi (Nisma), predstavili su svoja uznemirenja zbog nedostatka uslova za osobe sa ograničenim sposobnostima, u mnogim segmentima života.  

Oni su naglasili potrebu da lokalne institucije i društvo u celini, povećaju ne samo brigu, već́ i ulaganje u stvaranju odgovarajućih i neophodnih uslova za osobe sa ograničenim sposobnostima.

I drugi poslanici Skupštine, smatraju neophodnim i hitnim stvaranje i sprovođenje zakonske infrastrukture, kao i izradu posebnih politika, namenjene ovoj kategoriji društva, kako bi olakšali život osobama sa ograničenim sposobnostima. 

Takođe, upućene su mnoge kritike za centralne i lokalne institucije zbog nedovoljnih investicija u ovom pravcu.   

U ime vlade, obratio se ministar rada i socijalnog staranja Skender Recica, rekavši da trenutna situacija osoba sa ograničenim sposobnostima ne ispunjava potpuno ostvarivanje osnovnih prava i sloboda pod jednakim uslovima sa drugima. On je najavio  da je među glavnim ciljevima vlade usvajanje novog sveobuhvatnog zakona o osobama sa ograničenim sposobnostima,  koji ima za cilj regulisanje statusa ovih osoba. 


Na kraju diskusija, poslanik  Fetah Rudi, predložio je rezoluciju, čije glasanje nije bilo moguće zbog nedovoljnog broja poslanika u sali. 
Predsedavajuća sednice, potpredsednica  Arbërie Nagavci, rekla je da će se o ovoj rezoluciji glasati sutra, nakon vanredne sednice. 

Danas je u Skupštini Republike Kosovo svečano otvoren lift, koji omogućava pristup osobama sa ograničenim sposobnostima u salu za plenarne sednice.