Skupština Republike Kosova

Skupština ponovno formira Savet za održivi razvoj

25.09.2020

Skupština Republike Kosova,  u saradnji sa  Kancelarijom koordinatora za ekonomski razvoj UN-a, agencija i u prisustvu diplomatskog hora  u Prištini, danas u  posebnoj ceremoniji, je ponovno formirala  Savet za održivi razvoj.  

Predsednica Skupštine, dr. Vjosa Osmani, rekla da putem ponovnog  formiranja Saveta za  održivi razvoj  u Skupštini Republike Kosova, postaju  glasniji u sprovođenju  Ciljeva održivog razvoja  koji su značajni za  sadašnjost ali i budućnost.  

„Svi želimo ravnopravnost polova. Vodu i struju 24. časa i bolji  život, bez razlike. Sve to sadrži u sebe  agenda  za  2030. god. u Skupštinu Republike Kosova svaki smo značaj ovog stanja i za to smo usvojili Rezoluciju  ciljeva za održivi razvoj. Danas,  kada se suočavamo sa pandemijom i jasno je nam više nego ikada značaj unapređivanja ove agende, garantirajući uključivanje svih stranaka i odlučili smo da ovoga dana  budemo još glasniji“ rekla je predsednica Osmani.  

Predsednica  Skupštine je rekla da je nemoguće da zemlja prevaziđe probleme bez saradnje sa  saveznicima i prijateljima Kosova.  

„ Danas  kada imamo zajedničke probleme,  ne moguće je da se suočavamo  sa problemima bez saradnje sa našim partnerima i bez savezništva. Ne možemo dozvoliti da  koncept razvoja naše zemlje bude samo klasičan pristup“ naglasila je Predsednica Skupštine.  

U ovoj aktivnosti,  prigodan govor je  održala i poslanica Skupštine Republike Kosova, g-đa Albena Rašitaj, koja je uzela ulogu predsedavajuće Saveta za održivi razvoj  u sklopu Skupštine.  

G-đa Rešitaj je rekla da je zadovoljna  sa ovim zadatkom i izrazila  svoju  privrženost za unapređivanje ciljeva ovog Saveta.  

Koordinator  OUN-a za razvoj agencija, Ulrika Richardson, rekla da nema nikakvu sumnju da  će ponovnim osnivanjem Saveta biti napretka, jer prema njoj,  posvetiće se značajna pažnja ravnopravnosti polova.  

Dok Nj.E, Ambasador Finske na Kosovu, Pia Stjernvall, rekla da mogu uspeti  ako su ujedinjeni. Nj.E, Ambasador Republike Hrvatske na Kosovu Danijela Barishiq, je čestitala ženama  da se bave ponovnim početkom ovog saveta. 

 U ovoj aktivnosti su učestvovali i šef Slovačke kancelarije za veze na Kosovu   Ratislav Kostilnik, kao i  otpravnik poslova Ambasadora Japana na Kosovu Nj.E. 
 Ogasawara Mitsunori.