Skupština Republike Kosova

Komisija za zakonodavstvo…, održala javno saslušanje o Nacrtu Zakonika br. 08/L-032 o krivičnom postupku

17.01.2022

Komisija za zakonodavstvo, mandate, imunitet, poslovnik skupštine i nadzor Agencije za borbu protiv korupcije, kojom je predsedavao Adnan Rrustemi, predsednik, danas je održala javnu raspravu o Nacrtu Zakonika br. 08/L-032 o krivičnom postupku.

Predsednik ove parlamentarne komisije Adnan Rrustemi, smatrajući ovo javno saslušanje važnim, rekao je da je Nacrt Zakonika br. 08/L-032 o krivičnom postupku je još jedan veliki korak za reformu pravosuđa u zemlji.

Pored toga, predstavnici Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Ministarstva pravde, Sudskog saveta Kosova, Advokatske komore Kosova, kao i predstavnici civilnog društva su tokom svojih diskusija izneli konkretne primedbe, sugestije i predloge za pojedine članove. Nacrta Zakonika br. 08/L-032 o krivičnom postupku, tražeći da se oni razmotre.

Tokom javne rasprave o pojedinim pitanjima raspravljali su poslanici, Driton Selmanaj, prvi zamenik predsednika ove komisije i Besnik Tahiri, član ove komisije, koji su ujedno i članovi radne grupe za Nacrt Zakonika br. 08/L-032 o krivičnom postupku.

U zaključku, predsednik Komisije za zakonodavstvo… Adnan Rrustemi, ocenivši ovo javno saslušanje kao plodonosno, rekao je da će primedbe, sugestije i predloge učesnika uzeti u obzir radna grupa ove komisije, tokom detaljnog razmatranja Nacrta zakonik br. 08/L-032 o krivičnom postupku, a zatim će proslediti na drugo čitanje u plenarnoj sednici.

Rrustemi je takođe rekao da će primedbe, sugestije i predlozi biti prosleđeni Ministarstvu pravde.