Skupština Republike Kosova

Plenarna sednica skupštine 

02.02.2023

Skupština Republike Kosovo, kojom je predsedavala potpredsednica Saranda Bugujevci, a potom i predsednik Glauk Konjufca, održala je danas redovnu plenarnu sednicu.

U nedostatku kvoruma, drugi krug glasanja za izbor člana Sudskog saveta Kosova, načelno glasanje o Nacrtu zakona za izmenu i dopunu zakona koji se odnose na racionalizaciju i uspostavljanje linija odgovornosti izvršnih agencija, glasanje o godišnjem izveštaju Nezavisne komisije za medije za 2021. godinu, glasanje o godišnjem izveštaju Regulatornog autoriteta za elektronske i poštanske komunikacije za 2021. godinu, glasanje o Izveštaju sa preporukama nadzora nad sprovođenjem Zakona o elektronskom nadzoru lica kojima je odlukom suda ograničeno kretanje, glasanje Izveštaja sa preporukama iz nadzora nad sprovođenjem Zakona o notarima, glasanje o Preporuci iz razmatranja Izveštaja o reviziji za godišnje finansijske izveštaje Univerziteta u Prištini za 2021. godinu, biće izglasano na jednoj od narednih sednica.

Dalje, radi predstavljanja odluke Vlade Republike Kosovo o hitnim merama u snabdevanju energijom, broj 17/121 od 25.01.2023.godine, Artane Rizvanolli, ministarka ekonomije, tražeći od poslanika da usvoje ovu odluku, između ostalog je naglasila da od navedene odluke građanima Kosova je ušteđeno miliona evra.

U vezi sa ovom odlukom, u svojstvu predstavnika Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu, potpredsednica ove Komisije, Jeta Statovci, izjavila je da je Komisija nakon razmatranja preporučila usvajanje ove odluke u Skupštini.

Zatim se, ispred PG LVV-a, takođe oglasila poslanica Jeta Statovci, koja je, obrazlažući odluku Vlade, rekla da je situacija u kojoj se Kosovo nalazi rezultat nedostatka ulaganja u ovaj sektor u proteklih godina i da je ovom odlukom Vlade, kroz subvenciju, Kosovo među zemljama sa najjeftinijim cenama struje u regionu i svetu.

U međuvremenu, poslanik Ferat Shala, iz PG PDK-a, izjavio je da je donošenje takve odluke netoleratno, nemoralno i protivzakonito, jer, kako je rekao, sredstva pripadaju poreskim obveznicima.

Dok je od PG LDK-a reč uzeo Besian Mustafa, koji je, govoreći protiv ove odluke, istakao da se električna kriza ne može prevazići zatvaranjem blokova KEK-a i povećanjem uvoza za snabdevanje građana električnom energijom.

Iz PG AAK-a se oglasio poslanik Pal Lekaj, koji je rekao da je zahtev za hitno proglašavanje zbog nestanka struje podnet sa zakašnjenjem, te kao takva ova odluka ne ide u prilog rešavanju problema.

Zatim se, nakon rasprave ostalih poslanika o navedenoj odluci, u nedostatku kvoruma, ova tačka stavlja na glasanje na jednoj od narednih sednica.

Dalje, na predstavljanju Izveštaja o učinku centralnih javnih preduzeća za 2020. godinu, ponovo se izjasnila ministarka ekonomije Artane Rizvanolli, tražeći od poslanika da glasaju o ovom izveštaju. Između ostalog je rekla da su na osnovu nalaza finansijski gubici bili 2,67 miliona evra, za razliku od 2019. godine u kojoj je bio gubitak od 15 miliona evra.

U međuvremenu, iz Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu, izjasnio se predsednik ove komisije Ferat Shala. On je rekao da je komisija, nakon razmatranja ovog izveštaja, preporučila da se usvoji na plenarnoj sednici.

Iz PG LVV-a se javio poslanik Driton Hyseni, koji je rekao da se karakteristike stagnacije javnih preduzeća uočavaju i u izveštaju za 2020. godinu i da je kao znak odraza potpune potrebe za upravljanjem preduzećima preporučio da se glasa protiv ovog izveštaja.

Zatim je od PG LDK-a reč uzela Valentina Bunjaku-Rexhepi, koja je rekla da se izveštaji javnih preduzeća uopšte nisu promenili u smislu pozitivnog učinka, pa se Bunjaku-Rexhepi izjasnila protiv izglasavanja ovog izveštaja.

Iz PG PDK-a, poslanik Ferat Shala je izjavio, pozivajući se na slab učinak javnih preduzeća, na osnovu izveštaja revizora, rekao je da PG koji on predstavlja neće učestvovati u ovom glasanju.

Nakon glasanja o Izveštaju o radu CJP za 2020. godinu, u nedostatku kvoruma, glasanje o ovom izveštaju prelazi na jednu od narednih sednica.

Dalje, u vezi sa drugim razmatranjem Nacrta zakona o javnim okupljanjima, za iznošenje stava Komisije za pitanja bezbednosti i odbrane, izjasnio se poslanik Rashit Qalaj, koji je rekao da nakon njegovog razmatranja, komisija preporučuje usvajanje ovog nacrta zakona, zajedno sa 16 predloženih amandmana.

Nakon toga, nakon što je stavljen na glasanje, Skupština je sa 64. glasova za usvojila ovaj nacrt zakona.

Što se tiče drugog razmatranja Nacrta zakona o sajber bezbednosti, radi iznošenja mišljenja Komisije za pitanja bezbednosti i odbrane, za usvajanje ovog nacrta zakona reč je uzeo poslanik Mefail Bajqinovci.

Nakon glasanja, sa 66 glasova za, Skupština je usvojila nacrt zakona o sajber bezbednosti.

Dalje, za predstavljanje Nacrta zakona o izmeni i dopuni Zakona o energetici, izjasnila se ministarka Artane Rizvanolli, koji je takođe pozvala poslanike da podrže ovaj nacrt zakona.

Iz Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu ponovo se izjasnio Ferat Shala, koji je rekao da je komisija preporučila njegovo usvajanje.

Zatim se iz PG LVV izjasnila poslanica Mimoza Kusari koja bila za usvajanje nacrta zakona. Istom su se usprotivili PG PDK-a preko poslanika Ferat Shala i PG LDK-a preko poslanice Valentina Bunjaku-Rexhepi.

U nedostatku kvoruma i ova tačka će se staviti na glasanje na nekoj od narednih sednica.

Zatim je, radi predstavljanja Nacrta zakona o kinematografiji, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Çeku izjasnio tražeći podršku poslanika za ovaj nacrt zakona. Između ostalog je rekao da će daljim jačanjem potencijala ovog sektora, nivo podrške javnosti za filmsku proizvodnju će porasti na 80%, dok će za filmske stvaraoce podrška porasti na 100%.

U međuvremenu, iz Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport, radi iznošenja stava ove Komisije, reč je uzeo poslanik Ardian Gola, koji je rekao da predmetni nacrt zakona ispunjava sve uslove da dobije glasove poslanika.

U ime PG LVV izjasnila se poslanica Ardiana Matoshi, koja je, tražeći glasove poslanika za ovaj nacrt zakona, iznela i stav svoje parlamentarne grupe.

Od PG PDK-a, reč je uzela poslanica Eliza Hoxha, koja je rekla da će dati podršku za ovaj nacrt zakona samo u svoje ime, a ne u ime grupe.

Skupština je sa 62 glasa za usvojila Nacrt zakona o kinematografiji.

Zatim, kako bi predstavila Nacrt zakona o visokom obrazovanju u Republici Kosovo, reč je uzela ministarka obrazovanja, nauke i tehnologije, Arberie Nagavci. Ona je rekla da je usvajanje ovog zakona od posebnog interesa za razvoj sektora visokog obrazovanja na Kosovu.

Iz Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport izjasnio se Ardian Gola, koji je rekao da se nakon razmatranja ovog nacrta zakona preporučuje da o njemu glasaju poslanici.

Iz PG LVV-a reč je ponovo uzeo Ardian Gola, koji se izjasnio za glasanje ovog nacrta zakona.

Od PG PDK-a, poslanica Eliza Hoxha je rekla da uprkos velikom značaju koji ima u sektoru obrazovanja, ovaj nacrt zakona neće imati podršku PDK. U ime PG Multietnička reč je uzeo Enis Kervan, koji se izjasnio za usvajanje ovog nacrta zakona.

U nedostatku kvoruma, glasanje o ovom predlogu zakona, kao i razmatranje preostalih tačaka ovog dnevnog reda, prenose se na jednu od narednih sednica.