Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica i peticije

21.06.2021

Danas je Komisija za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica i peticije, kojom je predsedavala Duda Balje, predsednica, održala sastanak.

Na ovom sastanku, kako bi predstavili svoj dugogodišnji rad na Kosovu, kao i obeležili Međunarodni dan izbeglica, bili su prisutni i predstavnici UNHCR-a, predvođeni Erol Arduc, Šef misije UNHCR-a na Kosovu.

Gospodin Arduc je izrazio zahvalnost čitavom radnom timu na Kosovu, na saradničkom i pozitivnom duhu, duhu koji ga, prema njegovim rečima, prati tri godine, od angažovanja u ovoj misiji.

Dalje, Arduc je predstavio dvadesetogodišnji rad UNHCR-a na Kosovu, koji je povezan sa zaštitom tražioca azila, koji je do sada uspeo da obezbedi dve ključne lokacije, u selima Magure i Vranidoll, koje funkcionišu kao centri za  izbeglice.

Potom su članovi komisije, zahvalivši im na učešću na ovom sastanku, postavili nekoliko pitanja koja su, između ostalog, imala veze sa zdravstvenim i obrazovnim aspektom dece registrovane kao tražioci azila.

Dalje, u pogledu zdravstva i obrazovanja, Arduc je izrazio zahvalnost lokalnim institucijama, saradnji i brizi o izbeglicama. Rekao je da je od trenutka registracije kao tražioca azila svako dete uključeno u redovne škole kao i svako drugo dete.

Sastanak komisije zaključen je dogovorom članova komisije da dana  23.06.2021., posete Centar  za zaštitu tražioca azila u Maguri.