Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport

21.09.2021

Komisija za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport, kojim je predsedavao Ardian Gola, održala je danas prvu sednicu jesenjeg zasedanja, na kojoj su bili pozvani za izveštavanje predstavnici Državnog saveta za kvalitet Agencije za akreditaciju Kosova.
 
Predsednica DSK-a Hasnije Ilazi je tokom svog izlaganja rekla da je dosadašnji rad ove institucije bio fokusiran na akreditaciju programa visokog obrazovanja, razmatranje preporuka ENCAR -a, kao što su: Zakon o akreditaciji agencije, budžetska nezavisnost za AAK , kao i dopunjavanje stručnog osoblja. 

Takođe je govorila o ispunjavanju standarda vezanih za nosioce programa na univerzitetima koji nisu objavili naučne radove u inostranstvu. Ilazi je dodala da će programi koji su u procesu ponovne akreditacije od 1. oktobra biti odloženi za još godinu dana.
 
U međuvremenu, članovi komisije postavljali su pitanja i izrazili zabrinutost u vezi sa praćenjem obrazovnih programa u visokom obrazovanju, predavanjem profesora na dva ili više univerziteta, isključenjem međunarodnih članova, preporukom češćih poseta univerzitetima iz DSK -a itd.
 
Na kraju sastanka Komisija se složila da sačini akcioni plan za praćenje primene Zakona o izdavanju školskih udžbenika, nastavnih sredstava, školskoj lektiri i pedagoškoj dokumentaciji.